Čitaj mi!

Novi podaci o „vrućem Saturnu“ menjaju „pravila igre“ egzoplaneta

Svemirski teleskop „Džejms Veb“ snimio je detaljan molekularni i hemijski portret daleke planete, što je još jedan „pogled bliže“ zajednici egzoplaneta.

VASP-39b, inače poznat kao Bokaprini, nalazi se u orbiti oko svoje zvezde udaljene 700 svetlosnih godina. To je egzoplaneta - planeta izvan našeg Sunčevog sistema, masivna kao Saturn, ali mnogo bliža svojoj zvezdi domaćinu.

Procenjuje se da ima temperaturu od oko 870 stepeni Celzijusa koja je proizvod njenih gasova, navode u Nasi.

Ovaj „vrući Saturn" je bila jedna od prvih egzoplaneta koje je „Veb" teleskop ispitivao kada je započeo svoje redovne naučne operacije „nadgledanja".

Nova očitavanja podataka i snimci, ukazuju na to da se desio slom atmosfere Bokaprina, uključujući atome, molekule, formacije oblaka - koji izgledaju kao da su razbijeni. Naučnici su očekivali da će videti, kao što je kod egzoplaneta uobičajeno, homogeni stabilni omotač.

„Posmatrali smo egzoplanetu sa više instrumenata koji, zajedno, pružaju široki opseg informacija i uvid u situaciju. Novi podaci, menjaju neka pravila igre", rekla je Natali Batala, astronom sa Univerziteta Kalifornije, Santa Kruz, koja je radila na novim Nasinim istraživanjima egzoplaneta.

Novi podaci pružili su prvi znak da u atmosferi egzoplanete ima sumpor-dioksida, molekula proizvedenog hemijskim reakcijama koje su pokrenula zvezda domaćin planete i njena visokoenergetska svetlost. Na Zemlji se zaštitni ozonski omotač atmosfere stvara na sličan način od toplote i sunčeve svetlosti u fotohemijskoj reakciji.

Idealna egzoplaneta za proučavanje 

Blizina Bokaprina sa zvezdom domaćinom čini ovu egzoplanetu idealnim predmetom za proučavanje takvih veza zvezda-planeta.

Inače, ova planeta je osam puta bliža zvezdi domaćinu nego što je Merkur našem Suncu.

„Ovo je prvi put da smo videli konkretne dokaze o fotohemiji - hemijskim reakcijama koje pokreće energična zvezdana svetlost - na egzoplanetama. Ove nove informacije vidim kao zaista obećavajuću perspektivu za unapređenje našeg razumevanja atmosfere egzoplaneta", rekao je Šang-Min Cai, istraživač sa Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Nasinom saopštenju.

Ostala jedinjenja otkrivena u atmosferi Bokaprina uključuju natrijum, kalijum i vodenu paru, što potvrđuje prethodna zapažanja drugih svemirskih i zemaljskih teleskopa, uključujući svemirski teleskop „Habl".

Imati tako kompletan spisak hemijskih sastojaka u atmosferi egzoplaneta pruža uvid u to kako se ova planeta - a možda i druge - formirala. Bokaprinov raznovrstan hemijski inventar sugeriše da se više manjih tela, nazvanih planetezimali, spojilo.

„Ovo je samo prva od mnogih egzoplaneta koje će naš teleskop detaljno proučavati. ... Već dobijamo veoma uzbudljive rezultate, ovo je tek početak", rekao je za Si-En-En astronom Nestor Espinoza, astronom.

„Nalazi su povoljni za sugerisanje sposobnosti ‘Vebovih‘ instrumenata da sprovode istraživanja na egzoplanetama. Otkrivanjem detaljnog prikaza atmosfere egzoplaneta, teleskop je pokazao rezultate koji su bili iznad očekivanja naučnika i obećava novu fazu istraživanja širokog spektra egzoplaneta u galaksiji", navode iz Nase.

„Moći ćemo da vidimo širu sliku atmosfere egzoplaneta. Neverovatno je uzbudljivo dolaziti do novih saznanja koja iznenađuju, i to je jedan od najboljih delova posla jednog naučnika", rekla je Lora Fleg, istraživač sa Univerziteta Kornel i član međunarodnog tima koji je analizirao podatke do kojih je došao teleskop „Veb".