Čitaj mi!

Tik-tok proteran sa službenih uređaja državnih institucija SAD, Kanade i diplomatske službe EU

Bela kuća je u ponedeljak dala vladinim agencijama 30 dana da obrišu kinesku aplikaciju „Tik-tok“ sa svih federalnih uređaja i sistema. Poslednjih dana februara, diplomatska služba Evropske unije i Kanada takođe su proterale kinesku aplikaciju sa službenih uređaja.

Direktorka američke Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang navela je smernice za agencije u memorandumu koji je Rojters dobio na uvid. Od agencija će se tražiti da prilagode ugovore o informacionoj tehnologiji kako bi se obezbedilo da se podaci iz SAD čuvaju na sigurnim lokacijama, što će se omogućiti eliminacijom upotrebe Tik-toka na uređajima i sistemima.

Predstavnici Tik-toka kažu da je zabrinutost podstaknuta dezinformacijama.

Odluka o brisanju Tik-toka ne odnosi se na više od sto miliona Amerikanaca koji koriste tu društvenu mrežu na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanija.

Kongres je u decembru izglasao da se zaposlenima u federalnim službama zabrani korišćenje kineske video-aplikacije na uređajima koji su u vlasništvu Vlade SAD i dao je Bajdenovoj administraciji rok od 60 dana da izda potrebne direktive.

Ovo je najnoviji korak američkog pravnog sistema u obračunavanju sa kineskim kompanijama zbog straha za nacionalnu bezbednost, to jest od toga da bi Peking mogao da ih iskoristi za špijuniranje Amerikanaca.

Šef američke službe za zaštitu informacija Kris de Ruša rekao je da su „smernice deo stalne posvećenosti administracije da sačuva digitalnu infrastrukturu i zaštiti bezbednost i privatnost američkog naroda“.

Mnoge vladine agencije, uključujući Belu kuću, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i Stejt department, zabranile su Tik-tok na vladinim uređajima i pre glasanja o ovom potezu.

Zabrana Tik-toka se ne primenjuje u slučaju akcije koja je pitanje nacionalne bezbednosti, sprovođenja zakona ili aktivnosti kojom se utvrđuje bezbednost, ali rukovodstvo agencije mora da odobri ove aktivnosti, navodi se u dopisu Šolande Jang.

Ovakav potez američke administracije dolazi nakon što je nekoliko zemalja državnim službenicima zabranila upotrebu Tik-toka na službenim uređajima.

Zabrana korišćenja aplikacije u vlasništvu kineske kompanije „Bajt dens“ (ByteDance) na službenim telefonima zaposlenih u državnim institucijama na teritoriji Kanade počinje danas.

Takođe, diplomatska služba Evropske unije zabranila je 24. februara svojim zaposlenima da koriste Tik-tok na svim službenim, ali i na privatnim telefonima koji imaju instalirane aplikacije i platforme koje koriste za posao.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 01. mar 2023, 22:05) - bata [neregistrovani]

svet se menja

na zapadu pokazuju svoje pravo lice... ni "D" od demokratije