Vilin konjic - rekorder u brzini

Iako se često koristi kao motiv u bajkama za decu, vilin konjic osim gracioznosti i lepote poseduje još jedan dar - a to je brzina. Može da dostigne brzinu od oko 30 pa čak do 90 kilometara na čas.

Ako mislite da uz malo jače reflekse možete lako uhvatiti vilinog konjica, prevarili ste se. Muvu u letu možete stići, ali konjica iznad vode - teško.

Vilini konjici su graciozni, lepi i kao takvi, čest motiv u bajkama koji je oduvek budio pažnju najmlađih. Ipak, dodatno ih krasi velika brzina ali i fantastično vidno polje.

Na osnovu brzine, vilin konjic spada u rekordere, ne samo među insekatima, već i u čitavom životinjskom carstvu. Tokom leta nad vodom uglavnom razvija brzinu od tridesetak kilometara na čas.

Ali, na kraćim razdaljinama, ovaj lepotan može iz mesta da krene brzinom većom i od 90 kilometara na čas.

Vilinski konjici kao karakteristiku poseduju veliku, okruglu glavu koja je skoro potpuno prekrivena dobro razvijenim očima. Njegove složene oči sastavljene su od više od 30 000 prostih očiju. Omogućavaju jasan vid tokom brzog leta, uz glavu koja je okretna za skoro 360 stepeni.

Noge su posebno prilagođene za hvatanje plena u letu. Pored izduženog abdomena, prepoznatljivi su i po tome što imaju dva para dugačkih krila u duginim bojama, različite veličine, koja su u mirovanju postavljena horizontalno.

Vilini konjici (Odonata) su red filogenetski starih krilatih insekata. Zajedno sa redom vodenih cvetova (Ephemeroptera) i nekoliko izumrlih redova spadaju u grupu Paleoptera. 

U stadijumu larve - čak pet godina! 

Ženka vilinog konjica polaže jaja u vodi ili na obali, uglavnom na delovima plutajućih biljaka. Tokom polaganja jaja, ženke nekih vrsta, potpuno uranjaju u vodu da bi pronašle najbolju poziciju.

Većinu životnog veka vilin konjic provede u vidu larve ispod vode dok diše zahvaljujući škrgama.

U stadijumu larve, vilin konjic može živeti čak pet godina! Kod manjih vrsta, taj stadijum traje od dva meseca do tri godine.

Kada je larva zrela da se preobrati u odraslu jedinku, tokom noći se penje uz biljku i izlazi na površinu, kada larva puca i odrasla jedinka izlazi čekajući svitanje.

Odrasle jedinke većih vrsta konjica mogu živeti do četiri meseca.

U svetu je poznato, prema navodima stručnjaka, oko 450 vrsta vilinih konjica koji naseljavaju područja oko slatkih voda. Uglavnom se hrane drugim insektima. Omiljeni su im komarci i muve.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 01. avg 2021, 20:34) - anonymous Andja Lukovic [neregistrovani]

Najezda i u mojoj basti!

Upravo zbog "najezde" sam potrazila vise informacija o ovim insektima, jer je poznato da zive u blizini vode, a ovde u Beogradu (na Vidikovcu) nema nikakve vodene "oaze" gde bi oni mogli da se nastane. Ali ima komaraca, kojima se hrane, sto me veoma raduje. Pogledajte video "Vilin konjic obeduje". Zanimljiv je. Pozdrav!

(nedelja, 11. jul 2021, 12:41) - Branislav [neregistrovani]

Najezda vilinih konjica u mom dvorištu.

Ove godine sam zapazio u mom dvorištu i vrtu čitave rojeve malih svetlo plavih vilinih konjica. Možda su mlade jedinke, ali su manji i tanji od onih koje sam viđao iznad bara i jezera. Evidentno je da je ove godine i mnogo manje komaraca, možda baš zahvaljujući vilinim konjicuma. Pored reke Đetinje, Zapadna Srbija, Požega.

(utorak, 30. avg 2016, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

Odlican text

U severnoj americi se ovi insekti koriste upravo za suzbijanje komaraca ,ne napadaju ljudi ne ulaze u case tanjire ili kuce a od komaraca Tek tu I tamo po koji.Ovi insekti bi spasili Srbiju