Zlato iz laboratorije koje je 10 puta lakše od pravog

Možda sija kao pravo, ali krije jednu tajnu. Napravljeno u laboratoriji teži tek delić u odnosu na ono koje se može pronaći u prirodi, a ima i druge zanimljive osobine.

Za razliku od uobičajenog grumena, ovde nanokristale zlata drže zajedno proteinska vlakna i lateks, što mu daje mnogo manju gustinu od običnog zlata.

Istraživački tim koji je razvio materijal navodi da masa može da bude smanjena za pet do 10 puta u odnosu na standardnu leguru zlata koja se koristi za nakit.

Ali zlato se koristi i za mnogo drugih stvari i u izradi visokotehnoloških proizvoda, pa bi laboratorijsko zlato moglo da donese pregršt koristi u hemiji, elektronici i zaštiti od zračenja.

„Ovaj materijal zlata ima osobine plastike. Naš pristup nam omogućava da napravimo bilo koju vrstu zlata i da prilagodimo njegove osobine“, objašnjava stučnjak za materijale Rafaele Mezenga sa Tehničkog fakulteta u Cirihu.

Da bi postigli ovakve rezultate, naučnici su pomešali zlatne nanokristale, proteinska vlakna i lateks sa vodom i solju kako bi dobili gel, a nakon toga vodu zamenili sa alkoholom.

Kada se dobijeni proizvod stavi u komoru ugljen-dioksida pod visokim pritiskom, alkohol reaguje sa ugljen-dioksidom, proizvodeći aerogel, koji može da se oblikuje zagrevanjem i to na temperaturi od samo 105 stepeni Celzijusa, što je mnogo manje nego 1.064 stepena koliko je potrebno da bi se istopilo čisto 24-karatno zlato.

Ukupna gustina materijala je tek 1,7 grama po kubnom centimetru, u poređenju sa 15 grama koje ima 18-karatno zlato.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 18. jan 2020, 14:28) - Слободан [neregistrovani]

Да човек не поверује

Дакле ја стварно не знам... Ово човече не служи за накит, већ служи за технологију. У електроници се користи злато, јер је одличан проводник електричне струје и не кородира. Са овим вештачким златом, моћи ће се у будућности радити електроника, јефтиније и без зависности од доступности због ограничених светских резерви правог злата. Једино је проблем што не подноси високе температуре као право злато.

(sreda, 15. jan 2020, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Treba zakonom zabraniti

Ovo je otkrice, koliko i skandal. Cim su javno objavili, ko zna koliko dugo postoje slicne varijacije na temu. Ovo treba zakonom zabraniti, a pamet u glavu, sugradjani i sugradjanke, zlato kupujte samo sa papirima.

(sreda, 15. jan 2020, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

joooj

sad kad krenu braca zlatari i zlatarke