Dijamanti otkrili - Drevni kontinent bio veći nego što se smatralo

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Severnoatlantski kraton, bio za 10 odsto veći nego što je ranije procenjeno.

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija otkrili su nove činjenice o drevnom kontinentu tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi deo drevnog fragmenta Zemljine kore, poznate kao Severnoatlantski kraton, koji se kretao od Škotske do Severne Amerike i razbio se pre 150 miliona godina, prenosi Si-En-En.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim delovima tog posebnog kratona, velikom bloku Zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa Univerziteta Britanska Kolumbija i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju, da je mineralni sastav drugih delova Severnoatlantskog kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog dela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procene veličine i lokacije Zemljinih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod površine, ova studija je ispitivala stene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. mar 2020, 19:31) - DAN [neregistrovani]

И за Миланковића

То би ови дати коментари рекли и за теорију климе Милутина Миланковића која је компатибилна са теоријом померања континената! Тамо где нису нађени остаци ледника од Миланковићеве теорије по теорији континената се добија да је ту било море па и нема остатака на копну. Обе теорије су се подржале и нашле афирмацију и потврду у каснијих истраживањима ! Молим објавите !

(ponedeljak, 23. mar 2020, 16:27) - Dizni [neregistrovani]

Miki Maus

Miki Maus nauka.

(ponedeljak, 23. mar 2020, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

200 kilometara?!

Ko je izbušio rupu od 200 km? Još bolje, ko je izbušio i onu od 10 km?