Astronomi utvrdili gde je ivica Mlečnog puta

Kada se nalazite usred nečega, prilično je teško oceniti tačnu veličinu prostora u kojem se nalazite. Na primer, naša galaksija – Mlečni put. Trenutno ne možemo da izađemo iz nje i slikamo je sa strane, pa se najbolje procene o njenoj veličini zasnivaju na merenju rastojanja od objekata na njenom rubu.

Prošlogodišnja procena jedne studije jeste da je prečnik diska Mlečnog puta oko 260.000 svetlosnih godina. Međutim, isto kao što se uticaj Sunca pruža dalje od Kujperovog pojasa, tako se i gravitacioni uticaj i gustina Mlečnog puta i njenog nevidljivog oreola tamne materije pruža dalje od diska.

Koliko dalje? Prema novim računanjima, prilično. U studiji objavljenoj u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, astrofizičarka Elis Dison i njene kolege sa Univerziteta u Duramu u Velikoj Britaniji utvrdile su da je prečnik čak 1,9 miliona svetlosnih godina.

Postoji mnogo više Mlečnog puta od onoga što vidimo – zvezde i gasovi koji kruže oko Strelca A*, supermasivne crne rupe u centru galaksije.

To znamo zato što se zvezde na rubu galaktičkog diska kreću mnogo brže nego što bi trebalo da na njih utiče samo gravitaciona vuča vidljive materije.

Nevidljivi oreol

Dodatni gravitacioni uticaj koji ubrzava njihovo kretanje smatra se da dolazi od tamne materije koja sačinjava prostrani sferični oreol koji obuhvata galaktički disk.

Međutim, zato što ne možemo direktno da je detektujemo, njeno prisustvo potvrđujemo po uticaju na objekte oko njega.

I baš to su Elis Dison i njen međunarodni tim kolega i uradili. Prvo su sproveli kosmološke simulacije oreola tamne materije galaksije veličine Mlečnog puta, kako izolovanih, tako i onih analognih Lokalnoj grupi - maloj grupi galaksija kojoj Mlečni put pripada.

Posebno su se fokusirali na blizinu Mlečnog puta galaksiji Andromeda, našoj najbližoj komšinici sa kojom ćemo se sudariti za oko 4,5 milijardi godina. Dve galaksije su trenutno udaljene jedna od druge oko 2,5 miliona svetlosnih godina, što je dovoljno blizu za međusobnu gravitacionu interakciju.

Koristeće nekoliko različitih gravitacionih programa, tim je modelovao oreol tamne materije prema radijalnoj brzini (brzini objekata koji se kreću galaksijom na različitim udaljenostima) i gustini, kako bi definisao njegovu ivicu.

Simulacije su pokazale da je izvan oreola tamne materije radijalna brzina objekata primetno opala.

Radijalna udaljenost koju je tim izračunao iznosi oko 950.000 svetlosnih godina. Pomnožite to dva puta da bi se dobio prečnik i dobijete malo više od 1,9 miliona svetlosnih godina.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 25. mar 2020, 12:21) - Deksa [neregistrovani]

Univerzum

Čoveče od ovoga može da se poludi samo razmišljajući.
Koliko je sve ovo nebitno oko čega se mi koljemo na Zemlji, moć interesi, pare, stres....

(utorak, 24. mar 2020, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Ooo

Ako u centar naseg mlecnog puta imamo masivnu crnu rupu logicno bi bilo da ona guta prostor materiju a samim Tim smanjuje se I nas mlecni put fizicari sta bi izucavate mozda dva plus dva nikad nije bill cetiri nego samo nagovjestaj da has usmjeri u prostor I VRIJEME

(utorak, 24. mar 2020, 19:28) - Neobjašnjivo: [neregistrovani]

Posle praska,Univerzum se širi...

sve brže i brže!-Naučnicima nije jasno, zašto!?

(utorak, 24. mar 2020, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

@Savet

Stvarno si dovoljno rekao. Nemoj vise, molim te. Samo operi ruke i dezinfikuj tastaturu.

(utorak, 24. mar 2020, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Za Ravnozemljaše

Zemlja je okrugla za pametne! Oni manje pametni biraju svoje oblike! Dovoljno sam rekao!

(utorak, 24. mar 2020, 16:24) - Jegor [neregistrovani]

Rekao bih...

Jos samo da se postavi rampa i granicni prelaz.

(utorak, 24. mar 2020, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Savet

Mlecni put 26o ooo svetlosnih godina.Da li neko ima predstavu koliko je to.Sta ti posmatraci posmatraju teleskopima i kakvog to smisla ima.Precnik kosmosa je merljiv.Broj zvezda je definisan i on se stalno menja.Zemlja je mikro kosmos svi podaci su na njoj i u njoj.Ko razume dovoljno sam rekao.