Arheolozi usred vinograda pronašli savršeno očuvan mozaik iz trećeg veka

Posle višedecenijske potrage, arheolozi su uspeli da pronađu prelep i izuzetno očuvan mozaik iz doba antičkog Rima u gradiću Negrar nedaleko od Verone. Na ovom lokalitetu su još pre sto godina pronađeni ostaci vile stare 1.700 godina.

Velelepni podni mozaik je pronađen nekoliko metara ispod jednog vinograda nakon što su pre samo nedelju dana završeni sezonski poljoprivredni radovi nedaleko od Negrara di Valpoličela. Arheolozi su bili zatečeni činjenicom da su konačno uspeli da otkriju ovaj mozaik, posle skoro stogodišnje potrage.

Još 1922. godine, na ovoj lokaciji severno od Verone otkrivena je vila za koju se veruje da potiče iz 3. veka nove ere. Arheolozi su se decenijama trudili da otkriju bilo šta vezano za tu vilu.

Opštinske vlasti Negrara di Valpoličela podelile su vest o tom podvigu na stranici na Fejsbuku.

„Posle višedecenijskih pokušaja i promašaja, deo poda i temelja rimske vile severno od Verone, koju su naučnici otkrili pre skoro 100 godina, sada je iskopan“, kaže se u objavi.

Opštinari obećavaju da će pokušati sa vlasnicima vinograda da pronađu adekvatno rešenje kako bi se ovo arheološko blago učinilo dostupnim.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 29. maj 2020, 20:34) - anonymousББ [neregistrovani]

Коментар

То су само симболи протока енергије.

(četvrtak, 28. maj 2020, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Šta li su znali drevni narodi, a mi ne znamo?

Mene šare na ovakvim mozaicima , raznim isklesanim stubovima i svodovima, podsećaju na nekakve elektro motore, ventilatore, generatore. Nešto kao skica nekakve mašine sa zavojnicama, kalemima i rotorima. Ali to je izgleda samo u mojoj glavi :)