Čitaj mi!

U Zemljinu orbitu lansiran satelit za praćenje nivoa mora

Satelit neobičnog oblika izgrađen u Evropi, lansiran je u orbitu u subotu na „Spejs Eksovoj“ raketi „Falkon 9“ sa obale Kalifornije. Satelit u obliku kuće nosi sofisticiran radarski visinomer za utvrđivanje porasta nivoa mora na našoj planeti.

Satelit nazvan „Sentinel-6 Majkl Frajlih“ je izradio „Erbas“ u Nemačkoj i veličine je malog kamioneta. „Sentinel-6“ u sebi nosi radarski visinomer, mikrotalasni radiometar i instrumente za precizno postavljanje satelita u orbiti. Svi ti sistemi zajedno će pratiti promene nivoa mora i do nekoliko centimetara.

Ova misija je izvedena u partnerstvu između Američke svemirske agencije Nasa, Evropske svemirske agencije, Eumetsat i NOAA-e. Evropska komisija i Francuska svemirska agencija takođe su podržale ovaj projekat.

Posle druge faze i dostizanja željene visine, satelit je aktivirao solarne panele, a potom je uspostavljena kontakt sa kontrolom misije na Zemlji.

Satelit „Sentinel-6“ nosi ime Majkla Frajliha, bivšeg rukovodioca Nasinog odeljenja za nauku, koji je početkom godine preminuo od posledica raka. Frajlih je jedan od Nasinih zvaničnika koji je imao ključnu ulogu u razvoju „svemirske okeanografije“, a njegov glavni izum je izuzetno precizan radarski visinomer.

Identičan primerak satelita koji će nositi ime „Sentinel-6B“ biće lansiran u orbitu 2025. godine.

Merenje nivoa mora iz svemira vrši se kontinuirano od 1992. godine od kada je lansiran američko-francuski satelit „Topeks-Posejdon“, a potom i serija satelita, uključujući i tri verzije „Jasona“.

Ova merenja su veoma značajna za razumevanje porasta nivoa mora usled globalnog otopljavanja koje preti milijardama ljudi.

Satelit će takođe meriti visinu talasa i izvoditi procene brzine vetra posmatrajući ustalasanost površine okeana. Pokrivaće oko 95 odsto svetskih okeana svakih 10 dana.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">