Čitaj mi!

Stigli dragoceni uzorci sa asteroida koje je pokupila japanska sonda

Japanska svemirska agencija je objavila da su u u nedelju rano ujutro primili radijski signal sa kapsule koju je oslobodila svemirska letelica „Hajabusa-2“ koja se prizemljila u pustinji u Južnoj Australiji.

Posle uspešno završene misije koja je trajala šest godina iz Japanske svemirske agencije saopštavaju da prelaze u narednu fazu koja podrazumeva posetu još većeg broja asteroida.

Kapslula koja je stigla na zemlju sadrži materijal star 4,6 milijardi godina, odnosno, potiče iz najranijeg doba nastanka našeg Sunčevog sistema, naglašava rukovodilac projekta Makito Jošikava.

Sonda „Hajabusa-2“ koja nije veća od frižidera, krenula je put asteroida Rjugu pre tačno šest godina. Na odredište je stigla u junu 2018. godine, a uzorke sa površine asteroida je pokupila 11. jula prošle godine pošto je najpre u februaru na asteroid ispalila raketu i napravila krater iz koga je uzela uzorke.

Kapsula koja je sa sonde bačena na zemlju ličila je na malu vatrenu kuglu koja putuje po nebu iznad Australije. Stigla je u četiri sata i trideset minuta po lokalnom remenu.

Naučnici kažu da je kapsula donela oko gram uzorka sa asteroida i da mada to nekome može zvučati kao veoma mala količina, za njih je to ogromno.

„To nam je dovoljno da dobijemo odgovore na neka pitanja“, navodi Masaki Fudžimoto, zamenik generalnog direktora odeljenja za proučavanje Sunčevog sistema u Japanskoj svemirskoj agenciji.

broj komentara 0 pošalji komentar