Čitaj mi!

Najznačajnije otkriće posle Tutankamonove grobnice – otkriven „izgubljeni zlatni grad“

Egipatska arheološka misija potvrdila je otkriće „izgubljenog zlatnog grada“ na drevnoegipatskom lokalitetu Luksor. Renomirani arheolog Zahi Havas otkrio je 3.000 godina star grad zakopan pod peskom.

Grad potiče iz doba vladavine Amenhotepa Trećeg, a nastavio je da ga koristi kralj Tutankamon.

„Mnoge strane misije radile su u ovom području tražeći pogrebni hram Tutankamona, jer su u blizini otkriveni hramovi Horemheba i Aja“, rekao je Havas, dodajući da te misije nisu uspele da nađu grad.

Opisujući otkriće kao „najveći grad osnovan u starom Egiptu“, Havas je objasnio da je „izgubljeni zlatni grad" ustoličio jedan od najvećih egipatskih vladara Amenhotep Treći – deveti kralj 18. dinastije koji je Egiptom vladao od 1391. do 1353. godine pre nove ere.

U to vreme grad je bio najveća administrativna i industrijska naseobina na zapadnoj obali Nila. Arheolozi su otkopali neke od gradskih ulica, kuće, kao i zidove visine tri metra.

Na otkriću lokaliteta rade od septembra 2020. godine. Do sada su otkopali dobro očuvan deo grada sa kućama u kojima su sačuvani predmeti iz svakodnevnog života.

„Otkriće izgubljenog grada je drugo po važnosti arheološko otkriće još od pronalaska Tutankamonove grobnice“, istakla je Betsi Brajan, profesorka egiptologije na Univerzitetu „Džons Hopkins“.

Dodala je i da će otkriće pomoći da se rasvetli jedna od najvećih istorijskih misterija – zašto su Ehnaton (Amenhotepov sin) i Nefertiti odlučili da se presele u Amarnu, lokalitet koji je predstavljao novu prestonicu osnovanu 1346. godine pre nove ere.

Ehnaton je potpuno raskinuo sa tradicijom svog oca i skoro čitavim egipatskih politeističkim panteonom, obožavajući samo jednog boga – Atona, jednog od aspekata boga sunca Ra. Svoje prvobitno ime Amenhotep Četvrti, promenio je u Ehnaton, što znači posvećen Atonu.  

Na novom lokalitetu pronađeni su temelji i ostaci tri palate kralja Amenhotepa Trećeg, kao i dobro očuvani administrativni i industrijski centar.

Pronađeno je prstenje, nakit, skarabeji, šarene glinene posude i cigle sa žigom kralja Amenhotepa, što je nesumnjivo datiralo grad. U južnom delu grada otkopana je pekara i brojne peći.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 10. apr 2021, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Medijska galama oko ovog "otkrića" postaje pomalo smešana.
Koliko god ovo bilo važno u egiptološkom smislu, ono će malo zanimati turiste - kojima neće biti dopušten prilaz bilo gde u blizini iskopavanja. Vrlo je malo verovatno da će otkriti nešto što bi se moglo opisati kao blago.

Izjednačiti ili porediti ovo sa otkrićem Tutankamonove grobnice veliko je preterivanje.

(subota, 10. apr 2021, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Sve je biznis

Borba za turiste ne jenjava. Potpuno mi neverovatno da je tek sada otkriven ogroman grad ispod peska, kao da čitav Egipat nije detaljno skeniran i pregledan proteklih nekoliko godina. No, u Egipat vredi otići i stotinu puta i bez novootkrivenih gradova.

(subota, 10. apr 2021, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

@Izgubljeni

Uvek je lepo pročitati ovakve tekstove. Bez obzira što nepismeni moraju da komentarišu.

(subota, 10. apr 2021, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Izgubljeni grad

Ko le taj grad izgubio? Mnogo važna stvar šta je bilo pre 3000 Godina .

(petak, 09. apr 2021, 23:29) - anonymous [neregistrovani]

?

Da li vi svoje čitanje izmedju redova, stavljate pod znake navoda, u razgovoru sa samim sobom, da bi ste dali sebi na važnosti ili imte želju da svoju vidovitost podelite sa drugima?....
Arhelogija nije za vas, definitivno.

(petak, 09. apr 2021, 21:26) - Portir [neregistrovani]

Bog Ra

Drago mi je da su egipcani otkrili deo svoje predivne istorije koja ostaje u njihovim muzejima, a ne oteta i izlozena u jednoj evropskoj prestolnici.

(petak, 09. apr 2021, 20:25) - Zahi Veliki, Najveci [neregistrovani]

JA pa JA

U ovoj vesti je NAJZNACAJNIJE da je tim vodio cuveni, veliki, neprevazidjeni Zahi Havas. Sve ostalo je sporedno. A sto se pristupa celoj toj oblasti, arheologiji, tice, najbolje govori stav " Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom!". Kao da se radi o pljackasima grobova, a ne o kulturoloskim odrednicama jedne stare i velicanstvene civilizacije. Kolonijalni mentalit i svest u 21. veku - ZALOSNO.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">