Čitaj mi!

Đus stigao u Holandiju zbog ključnih testova za let do Jupitera

Ključna faza testiranja letelice Đus počinje u svemirskom simulatoru u Holandiji kako bi se letelica pripremila za putovanje i istraživanje Jupitera i njegovih prirodnih satelita.

Istraživač Jupiterovih ledenih meseca (Jupiter Icy Moons Explorer - Juice, tj. Đus), letelica Evropske agencije za istraživanje svemira (Esa) ušla je u fazu razvoja koja sadrži niz testova ključnih za pravilno funkcionisanje u teškim uslovima u svemiru, prenosi Gardijan.

Nakon što je sastavljen u „Erbasovom“ centru za razvoj i proizvodnju satelita i svemirskih letelica u Nemačkoj, Đus je prebačen u Esin Centar za svemirska istraživanja i tehnologiju (ESTEC) u Holandiji, gde se priprema za ulazak u Veliki svemirski simulator.

Kada letelica teška 6,2 tone bude u simulatoru, vazduh će se ispumpati iz komore da bi se imitirali uslovi vakuuma u svemiru.

Tada će Đus biti izlagamn niskim i visokim temperaturama na kakve se očekuje da će nailaziti na svom putovanju kroz Sunčev sistem sve do Jupitera, koji je pet puta udaljeniji od Sunca od Zemlje.

Predviđeno je da ispitivanja traju 31 dan. Nakon toga, Đus će biti prebačen u francuski grad Tuluzu na poslednju rundu testova pre polaska ka svemirskoj luci u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, odakle treba da bude lansiran.

Ako sve bude teklo po planu, na misiju ka Jupiteru letelicu će, u junu 2022. godine, „poneti“ raketa "Ariane 5".

Po dolasku na Jupiter 2029. godine, Đus će započeti opsežno istraživanje planete i njenih meseca: Evrope, Ganimeda i Kalista kako bi se ispitali uslovi neophodni za nastanjivost.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 14. maj 2021, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

Rat i mir

Ljudi ne mogu da zive u miru na zemlji a isli bi na druge planete? Hahahaha