Čitaj mi!

Mumije starije nego što se mislilo, istorijski udžbenici će morati da prepravljaju datume

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima zbog kojih će morati da de se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani su izvodili sofisticirane mumifikacije svojih pokojnika hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Mumija potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih četiri hiljade godina bile veoma napredne.

Profesorka Salima Ikram, šef Katedre za egiptologiju na Američkom univerzitetu u Kairu i vodeći stručnjak za proučavanje istorije mumifikacije, navodi za Observer: „Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju".

„Ovo će potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta", dodala je profesorka.

Naučnici su do sada, kako ističe profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan i zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan. Mozak nije uklanjan, a unutrašnji organi samo povremeno. Mnogo više pažnje se poklanjalo spoljašnjem izgledu pokojnika nego unutrašnjosti.

„Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva. Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije pronađene hiljadu godina kasnije“, napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, kanala Nacionalna geografija. Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije. Hijeroglifi na grobu su otkrili da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije pronađene u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali profesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Ova mumija je impregnirana visokokvalitetnim smolama i umotana u najkvalitetnije zavoje. Profesorka u emisiji otkriva da je ova vrsta platna korišćena za mumificiranje ovog plemića pronađena na mumijama iz 21. dinastije egipatskih faraona koja je vladala više od hiljadu godina nakon Kuvija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 24. okt 2021, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

@Naravno

U tekstu se pominju knjige o istoriji, a ne udžbenici istorije. Za udžbenike, ovo su detalji koji u njih ne spadaju. Ali u pribcipu, udžbenici (za razne škole) pišu se na osnovu naučnih saznanja, i menja ih nauka, a ne ulica. U tom procesu izmene saznanja, nauke rade otvoreno i javno ali pri tome kao da same sebi "lome kičmu" jer se izvrću poruzi neukih, ili lošh đaka: "ha-ha, naučnici pojma nemaju, naravno da smo mi nepismeni pametniji... tražimo da nam škola vrati pare... eto zbog ovakvih ja ne završih školu..." i tome slično.

(nedelja, 24. okt 2021, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Opet dokaz

Opet dokaz da ću tužiti našu prosvetu u Strazburu!
Učili su nas lažnim stvarima! Morali smo polagati ispite lažnim dokazima!
Iz dana u dan sve više dokaza što znači da u Strazburu bez problema dobijamo tužbu protiv prosvete!

(nedelja, 24. okt 2021, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Чувајмо домаће

Похвално је што објављујете овакве вести, а било би још боље када би на пример урадили репортажу о најстаријим скелетима пронађеним на територији Србије, верујем да би то интересовало многе поготово што се ти скелети не разликују много од људи данас у антрополошком смислу, ти скелети су много векова старији од свих данас познатих.

(nedelja, 24. okt 2021, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Naravno da će istorijski udžbenici morati da prepravljaju datume

I ne samo datume, i ne samo istorija....