Čitaj mi!

Početak epohalnog projekta na Antarktiku, naučnici vraćaju vreme za milion i po godina

Naučnici se spremaju da počnu sa bušenjem leda u srcu Antarktika kako bi vratili vreme unazad i saznali kako se klima na Zemlji menjala u poslednjih milion i po godina.

Evropski tim stručnjaka postaviće opremu na jednoj od najviših lokacija Južnog pola, a operacija bušenja trajaće 4 godine. Krajnji cilj projekta je da se izbuši i spremi za ispitivanje 3 kilometra dugačak cilindar zamrznutog materijala.

Naučnici se nadaju da će im taj led sa velike dubine pomoći u objašnjavanju razloga zbog čega se frekvencija ciklusa ledenih doba menjala u prošlosti planete.

Projekat "Beyond EPICA" je nastavak sličnog piduhvata početkom milenijuma koji je nosio ime EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica).

Nova naučna operacija biće postavljena blizu lokacije gde je pređašnja ekspedicija bušila kod Little Dome C, jednog od najviših „vrhova“ Ledenog kontinenta, udaljenom oko 40 kilometara od italijansko-francuske stanice „Konkordija“ na istočnom platou.

Visina od 3.233 metra i 1.000 kilometara udaljenost od obale značiće da će vremenski uslovi biti veoma negostoljubivi. Čak i leti, temperatura ne raste iznad minus 35 stepeni Celzijusa.

Kamp gde će se tim za bušenje živeti postavljen je prošle godine, a ova sezona proteći će u postavljanju neophodne infrastrukture za bušenje, mada je cilj i da se počne sa samim bušenjem i stigne do 100 metara dubine.

Time će bušilica proći kroz sloj rastresitijeg snega i doći do čvrstih skoro neprobojnih ledenih slojeva koji su pravi predmet interesovanja.

Uvid u burnu prošlost planete

Duboki slojevi leda na Južnom polu sadrže u sebi balončiće vazduha. Ti mali džepovi gasova predstavljaju direktni uvid u istoriju Zemljine atmosfere, a sa dubinom se ide dalje u prošlost. 

Naučnici mogu da vide nivoe ugljen-dioksida i drugih gasova koji doprinose zagrevanju, poput metana.

Analiziranje atoma u molekulima zaleđene vode koja okružuje džepove gasova takođe može da ukaže na temperature koje su su vladale kada se taj sloj leda formirao.

Kada su istraživači bušili led tokom projekta EPICA otkrili su klimatske uslove i nivoe atmosferskog ugljen-dioksida unazad 800.000 godina.

To je postao jedan od ključnih pokazatelja klimatskih promena.

Pokazao je da se nivo ugljen-dioksida kretao uporedo sa temperaturom. Kada god je koncentracija gasova sa efektom zelene bašte padala za njom je uporedo padala i temperatura i obrnuto.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 03. dec 2021, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

Virusi zarobljeni u ledu

Da li ce odmrznuti i viruse od pre milion ipo godina? Eto nama nove pandemije...

(četvrtak, 02. dec 2021, 08:45) - Светимир Вукојевић [neregistrovani]

svetibrk@gmail.com

''научници враћају време за милион и по година'' Када су тако способни нека га врате две године назад и реше проблем короне. Само сензације пролазе у нечијим мозговима.

(sreda, 01. dec 2021, 21:48) - anonymous1 [neregistrovani]

Led

Bolje smislite nacin da smanjite zagadjenje, dok jos imamo led.

(sreda, 01. dec 2021, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Klima ih zanima?

Nafta, zlato, dijamanti ko zna šta? Led krije tajne.

(sreda, 01. dec 2021, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

...treba više da čitaju

Treba preporučiti timu naučnika da je Milutin Milanković već napisao knjige o tome.