Čitaj mi!

Veštački Mesec – jedna nepotpuna i jedna lažna vest

U medijima su se pojavile dve vesti iz Kine o izgradnji „veštačkog Meseca“. U jednoj, kineski naučnici su saopštili da su napravili istraživačko postrojenje koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete. U drugoj se govori o veštačkom Mesecu koji bi trebalo da preusmeri sunčevu svetlost tokom noći. Astronom Branko Simonović tvrdi da je jedna nepotpuna, a druga lažna.

Astronom Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, gostujući u Jutarnjem programu, objašnjava da u vesti o postrojenju koje na Zemlji treba da simulira nisku gravitaciju nema dovoljno podataka da bi se moglo komentarisati kakve rezultate bi kineski naučnici mogli da dobiju zahvaljujući njemu.

„Kinezi imaju nameru da idu na Mesec, a trka do Zemljinog satelita se sve više ubrzava, ali što se samog rešenja veštačkog meseca tiče, ostalo je krajnje nedorečeno i ostalo je više pitanja nego odgovora“, naglašava Simonović.

Posredi je neka vrsta simulatora koji će da se zasniva na nekim dijamagnetičnim svojstvima materijala, koji će na taj način, putem magnetnog uticaja, smanjiti gravitaciju na toj kugli od 60 centimetara koja bi trebalo da simulira Mesec, dodaje astronom, ali ističe da nije moguće komentarisati prednosti ovog izuma bez više konkretnih podataka

Kako naučno neutemeljeni tekstovi postaju vest

Druga vest koja se gotovo istovremeno pojavila, takođe iz Kine, o izgradnji veštačkog Meseca koji će preusmeriti svetlost Sunca i tokom noći osvetljavati Zemlju je, kako podseća Branko Simonović, kao ideja istorijski veoma stara. 

Navodno, cilj ovakvog objekta bi bio da smanji potrošnju energije potrebne za osvetljavanje gradova tako što će „veštački Mesec“, odnosno satelit, preusmeravati sunčeve zrake na neki grad i tako doprineti da se prirodnim osvetljenjem redukuje potreba za uličnom rasvetom.

„Ovo rešenje pripada još sovjetskoj eri kada su imali nameru da severne predele tokom zimskih meseci zagrevaju i tako povećaju prinose poljoprivrednih kultura“, navodi astronom.

Međutim, kako objašnjava Simonović, problem je što bi, navodno, taj pasivni ili poluaktivni satelit, trebalo da bude na visini od 500 kilometara iznad Zemlje.

„Ali nebeska mehanika to dramatično komplikuje, jer ništa što se nalazi na toj visini ne može stalno da stoji iznad jednog mesta a da ne padne, već mora da se kreće. Onda bi taj satelit bio kao i svi ostali koje tokom noći možemo da vidimo na nebu“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Takođe, postavlja se pitanje koja bi površina tih reflektorskih panela trebala da bude i kako bi oni izdržali pritisak sunčeve svetlosti. Ukoliko bi trebalo da stalno stoje iznad jednog mesta, onda bi morali da stoje u geostacionarnoj Zemljinoj orbiti i okreću se zajedno sa njom, a to je na skoro 36.000 kilometara.

„U svakom slučaju, u pitanju je ili šala ili neozbiljnost, ali ostaje zanimljiv jedan drugi fenomen, a to je da sve više bivamo zatrpani nekim poluvestima ili lažnim vestima i postavlja se pitanje filtriranja takvih informacija“, kaže astronom Branko Simonović, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jan 2022, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

Radi činjenice

Mesec ne kruži oko Zemlje već oko Sunca. A zbog specifične putanje ova dva tela njihovo međusobno kretanje liči na veliku pletenicu pa deluje sa se Mesec vrti oko Zemlje.

(utorak, 18. jan 2022, 14:28) - GAMAILO [neregistrovani]

Sve Mir to jest ceo Svet.

Gravitaciji nije uzrok Masa već se ona proizvodi u unutrašnjosti Kosmočkih objekata.Naša Planeta u svojoj unutrašnjosti proizvodi gravitaciju i svojim gravitacionim poljem privlači svoj Satelit nazvan Mesecom da kruži oko nje po svojoj Putanji .
Naša Zvezda Sunce proizvodi gravitaciju u svojoj unutrašnjosti i svojim gravitaacionim poljem održava sve Planete Planetnog Sistema da kruže oko nje po svojim putanjama.
Naša Zvezda sa drugim Zvezdama Našeg zveuzdanog jata kruži oko Pulsara koji proizvodi gavitaciju i svojim gravitacionim poljem održava zvezde našeg Zvezdanog jata da se kreću po svojim putanjana,
Sva Zvzdana jata sa svojim Pulsarima kruže oko centralnog Jedra Galaksije koje proizvodi gravitaciju i svojim Gravitacionim poljem održava Zvezdana jata da se kreću po svojim putanjama i satelite Galaksije loptasta jata.
Naše Jato Galaksija kruži oko našeg Kvazara koji proizvodi Gravitaciju i svojim gravitacionim poljem održava Galaksije našeg Galaktučkog jata da se kraću oko njega po svojim putanjama.
Kvazari sa Galaktičkim Jatima kruže oko centralnog tela velikog sistema koji ona formiraju. Ono proizvodi Gravitaciju i svojim gravitacionim poljem održava Galaktička jata da kruže oko njega po svojim putanjama.
Bez Gravitaije u Sve Miru ili Kosmosu bi vladao haos.

(utorak, 18. jan 2022, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Re: Povezanost!

Pa ti si gori od Ajnštajna!
Ajnštajnovu teoriju sam jednog dana ipak shvatio, kada mi je postalo jasno da nema šta da se shvati.
Ali sa tvojim formulama je mnogo gora situacija ....

(ponedeljak, 17. jan 2022, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

@Povezanost

Prodajte tu genijalnu ideju kao sopstvenu inovaciju.

(nedelja, 16. jan 2022, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Baba Vanga

Reče Baba Vanga da će pasti veštačko sunce.

(nedelja, 16. jan 2022, 19:14) - anonymous sasa [neregistrovani]

Povezanost!

Branko reče da nema povezanosti između dve informacije. On je objasnio da satelit na visini od 500km mora da padne ako se ne krece. Ali ako bi kao u prvoj informaciji satelit napravili da mu se oslabi gravitacija onda on mozda ne bi pao. Eto ideje sta mogu sa niskom gravitacijom da urade pogotovo to postrojenje kada bi radilo na 500km iznad zemlje gde je inače gravitacija slabija koliko bi imalo jos veći učinak.

(nedelja, 16. jan 2022, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

Cudi me

Cudi me da vas sagovornik ne zna za Geoinzenjering, i sta sve moze da stoji i lebdi na nebu. Pa ja vec imam na desetine snimaka svacega sto vidim na nebu. I cudi me da to sto ja gledam i danju i nocu, nikoga drugog ne interesuje. Ljudi kao da su pod anestezijom, nezainteresovani za zivot oko sebe.

(nedelja, 16. jan 2022, 13:52) - Дан [neregistrovani]

Нормално

То извештавање је потпуно нормално када се види шта су вести у нашим медијима. То су познати спортисти, естрада, ријалити и разни пророци ! Када додамо ком аудиторијуму се обраћа није ни чудо јер су вести "ексклузивне". Кинезима се безпоговорно верује и велича па и овим "вестима". Где су наши научници и предузетници (сем оних "транге-франфе).?!