Čitaj mi!

Beli patuljak preživeo sopstvenu eksploziju, na zaprepašćenje astronoma

Astronomi su uočili belog patuljka koji je nekim čudom preživeo sopstvenu termonuklearnu detonaciju, što je pred njih postavilo dilemu kako i zašto zvezde stvaraju supernove.

U životu jedne zvezde nalik Suncu, beli patuljak je njena krajnja tačka. Nakon što takva zvezda nabubri i postane crveni džin, a zatim ponestane goriva potrebnog za reakcije nuklearne fuzije, zvezda izbacuje svoje spoljašnje slojeve da bi formirala planetarnu maglinu, ili omotač difuznog gasa. Kako se maglina širi i raspršuje, za sobom ostavlja inertno jezgro zvezde, koje se naziva beli patuljk.

Beli patuljci su veličine naše planete, ali imaju masu koja je ekvivalentna masi zvezde. Kao takvi, oni su gusti objekti sa gravitacijom koja je dovoljno jaka da povuče materijal iz bilo koje bliske zvezde pratioca. Kada prikupi dovoljno materijala, beli patuljak eksplodira u termonuklearnoj detonaciji koja obično uništava zvezdu, što naučnici nazivaju supernovom tipa Aj-ej (Ia).

Ili su bar tako mislili.

Godine 2012, kada su astronomi videli kako supernova nazvana 2012Z eksplodira u spiralnoj galaksiji NGC-1309, koja je oko 120 miliona svetlosnih godina udaljena od Zemlje u sazvežđu Eridan, svemirski teleskop Habl brzo je stupio na scenu. Habl je snimio NGC-1309 mnogo puta u godinama pre supernove, a astronomi su uspeli da identifikuju sistem zvezda koji je eksplodirao, otkrivši da sadrži belog patuljka koji je grabio materijal sa stare zvezde bogate helijumom, možda crvenog džina.

Ovo je bio prvi put da su naučnici uspeli da snime progenitora supernove tipa Aj-ej. Ipak, izgledalo je da nešto nije u redu u podacima koje je slao Habl. Ne samo da su slike pokazale da je praotac nekako preživeo eksploziju već je beli patuljak, na neki način, bio još svetliji nego ranije.

„Niko nije očekivao da će videti preživelu zvezdu koja je još sjajnija“, navodi u izveštaju Kertis Mekali, astrofizičar iz Opservatorije Las Kambres sa sedištem u Kaliforniji. „To je bila prava zagonetka.“

Astronomi su identifikovali ono za šta sumnjaju da su neuspele supernove tipa Aj-ej koje za sobom ostavljaju ostatke „zombi“ zvezda – fenomen koji se naziva supernove tipa Aj-ej-iks. Jedna od najznačajnijih takvih supernova bila je SN-2008 iks, koja je eksplodirala u galaksiji UGC-12682 udaljenoj oko 69 miliona svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Pegaza. Međutim, na osnovu slika snimljenih pre i posle supernove, astronomi su prvi put potvrdili da je eksplodirajuća zvezda preživela.

Mekali i njegove kolege, nakon što su proučavali SN-2012Z, imaju delimičnu teoriju o tome šta se dogodilo. Istraživači pretpostavljaju da termonuklearna eksplozija nije bila dovoljno snažna da potpuno raznese belog patuljka, i da je veliki deo krhotina pao nazad na zvezdu. Naučnici očekuju da će se tokom vremena zvezda vratiti u prvobitno stanje mirovanja.

Preživeli beli patuljak možda sija svetlije nego ranije zbog svetlosti iz brojnih izvora, uključujući i sam svetleći vezani ostatak, zvezdu pratioca zagrejanu šokom koja je primila najveći udar eksplozije i rasuti radioaktivni materijala koji se raspršio u svemir tokom eksplozije.

Obično se svetlost supernove tipa Aj-ej pokreće radioaktivnim raspadom izotopa kobalta-56 i kobalta-57 u materijalu koji je iznet u svemir. (Izotopi su varijante atoma koji imaju isti broj protona i elektrona, ali različit broj neutrona.) Ovi izotopi imaju period poluraspada od 77 odnosno 271 dan, tako da se nakon nekoliko godina većina kobalta raspada i svetlost supernove drastično bledi.

Međutim, SN-2012Z bledi mnogo sporije, tako da ako je radioaktivni raspad primarni izvor svetlosti, to mora da bude izotop sa mnogo dužim poluživotom. Mekalijev tim predlaže gvožđe-55, koje ima poluživot od 2,7 godina.

Zašto je SN-2012Z pretrpeo ovu neuspelu supernovu, umesto da se uništi u tipičnom tipu Aj-ej, ostaje misterija.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jul 2022, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

Докона баба о уштипцима и...

...безвредно трућање за велике паре, уместо да се фокусирамо на лечење болесних, помагање сиромашних и гладних, мир у свету и спас планете и људског рода од (све бржег) пута у општу пропаст?

(subota, 09. jul 2022, 12:43) - Gamailo [neregistrovani]

Između Nauke i lažne Religije nema Razlike.

Ako se polazi od stava da je Svemir stvoren dolazi se do različitih daljih stavova nego ako se polazi od stava da je slučajno nastao.
Ako se polazi od stava da je stvoren onda kao što Planete formiraju Planetni sistem a zvezdana jata formiraju Galaktički Sistem .Onda i Galaktička jata moraju formirati neki Veliki Sistem sa centralnim telom oko koga kruže-
A ako se polazi od stava da je Svemir slučajno stvoren onda Galaksije proždiru jedna drugu zvezde eksplodiraju Kvazari su eksplozijama izbačeni iz Galksija a Planete u svom formiranju su se sudarale i uništavale jedna drugu
Što su sasvim suprotni zaključci jedni drugima.
Po pretpostavci da je Svemir stvoren on je planski stvoren a ako je stvoren slučajno u njemu vlada Haos.

(petak, 01. jul 2022, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

@A pogresno razumevanje naucnika?

Ne pisu iz nikakvog pristrasnog ugla, pricaju sta zanju i sta su zakljucili posmatranjem. Porediti nauku i crkvu je besmisleno.

(petak, 01. jul 2022, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

A pogresno razumevanje naucnika?

A sta cemo ako danasnji naucnici imaju potpuno pogresno tumacenje dogadjaja iz astronomije?
Pa zar nisu nasi doktori do Luja Pastera i "otkrica mikroorganizama" govorili razne budalastine?
Eto pisali su budalastine o crnim rupama,pa zasto ne bi pisali budalastine i o belim patuljcima...
Slicno je i crkva govorila da je zemlja ravna ploca koju nose 4 slona na ogromnoj kornjaci...,a sve vernik do vernika... Eto tako je manje vise i stanje u astronomiji...Potpuno nerazumevanje zakona stronomije jer gledaju iz pristrasnog ugla,pa zato i dobijaju takve komentare kakve dobijaju.

(četvrtak, 30. jun 2022, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Ko je ovde lud

Zašto pojedinci koje ne interesuju ovakvi članci, ustvari čitaju ovakve članke i posle daju komentare kako ih ne interesuju ovakvi članci?

(četvrtak, 30. jun 2022, 15:46) - Jovan [neregistrovani]

primetio sam

Ne znam zašto je tako, ali često viđam ovakve neduhovite sarkastične komentare na vesti iz nauke kojima se omalovažava svaki pokušaj razumevanja sveta oko nas, bilo u kosmičkim daljinama ili na atomskom nivou. Ima ljudi koje ovakve vesti interesuju ili fasciniraju i zbog njih vredi prenositi ih. Veoma je retrogradno zamišljati ljubitelje prirodnih nauka kao ljude bez duha, a sa druge strane su ovakvi "premudri" cinici koji u svemu vide propast čoveka i civilizacije. Imajte veru u čoveka i u nauku - jedno ne isključuje drugo.

(četvrtak, 30. jun 2022, 15:28) - Gamailo [neregistrovani]

Mađioničarske obmane i budalaštine

Izmišljene eksplozije Zvezda i su u stvari centralna tela oko kojih se formiraju jata Zvezda. Zvezde koje formiraju jata kruže oko njh a oni kruže oko centralnog jezgra Galaksije.
Tako isto Galaksije koje formiraju Galaktička Jata kruže oko Kvazara dakle abrakadabra Zec nije zec već Mađioničarska iluzija.

(četvrtak, 30. jun 2022, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

E sad mi je mnogo lakše!

Taj patuljak mi je mnogo značio!
Ne samo meni - svima.
Sad ostaje još samo jedna sitnica:
Kako će preživeti patuljaci zvani "ljudi" na rođenoj planeti Zemlji, koju svim metodama pokušavaju da nateraju da eksplodira.