Čitaj mi!

Da li će svemirski katapult moći da lansira satelite u orbitu, znaće se do kraja godine

Za inovativni lansirni sistem osmišljen da katapultira teret u svemir prikupljeno je više od 150 miliona dolara, a prema rečima naučnika, nismo daleko od dana u kome će se na jeftiniji i čistiji način teret slati u svemir.

Kada su kosmički projekti u pitanju, proces od ideje do realizacije traje jako dugo, ali se baš zbog toga o njima priča glasnije kada se približe kraju. Kako navodi gost Jutarnjeg programa, popularizator astronomije, Branko Simonović, ideja o lansiranju objekata korišćenjem kinetičke energije nije nova.

„Pođimo od Žila Verna koji je to razradio u fantastičnom smislu, a u praktičnom smislu bilo je tu i ranije pokušaja i zamisli. Ipak, ova konkretna stvar, 'SpinLaunch' je kao kompanija nastao 2014. godine, i razvio prvo probno, ogledno, relativno malo, postrojenje, da bi već 2017. započeta gradnja ovog velikog čuda od 33 metra“, navodi Simonović.

U pitanju je čelična vakuum komora od nekih hiljadu tona, a 2025. će biti izgrađena još jedna, vertikalna od sto metara. Ovaj lansirni sistem radi na principu centrifuge. Iz središnog dela se izvlači vazduh kako bi se smanjio otpor, zatim se okreće velikom brzinom, a kada postigne kritičnu brzinu od 8.000 kilometara na čas, izbacuje teret kroz vertikalni otvor, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

„Krajem oktobra 2021. bio je prvi probni let, ali je bio sveden na svega 20 procenata maksimalne snage. Bio je uspešan, samo je bio krajnje skroman. Plotun je odleteo na nekih 3.000 kilometara. U međuvremenu su dobili i sredstva od Nase, koja je pronašla interes u tome i očekuje se da krajem ove godine to bude i konačno testirano“, napominje Simonović.

Ovim sistemom će se lansirati isključivo teret i to u nisku Zemljinu orbitu. S obzirom na to da je opterećenje prilikom lansiranja nekih 10.000 Ge, ljudi ovako neće moći da putuju u svemir, već samo teret do 500 kilograma, ali i to značajno smanjuje troškove lansiranja.

„Suština jeste u tome da se sa ovim postigne dovoljno velika brzina i dovoljno velika visina, sa koje bi se onda dodatnim raketnim motorima nadomestilo ono što je neophodno da bi se satelit postavio u orbitu oko Zemlje. U svakom slučaju, faktor cene u odnosu na konvencionalno slanje raketama sa tečnim gorivom je preko 20 puta“, ističe Branko Simonović.

Međutim, treba imati u vidu da iako ideja deluje relativno jednostavno, moraće da se savlada još mnogo tehničko-tehnoloških problema.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 01. okt 2022, 18:14) - anonymous Lala [neregistrovani]

@@ To je to .

Divota !

(petak, 30. sep 2022, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

@To je to

Odatle će da te vrate jednom bekhend paralelom...

(petak, 30. sep 2022, 17:10) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Kolko mogu da zakljucim avionima ce uskoro odzvoniti ,u katapult pa cas posla za Ameriku .

(četvrtak, 29. sep 2022, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Šanse

Nema šanse. Nije mi jasno što se priča o tom projektu kad je mnogo naučnika reklo da ne može da dobaci. A šta raditi sa 4000G sile? Tolika sila od teniske lopte napravi palačinku a od satelita bi napravio pleh :) prilikom ispaljivanja.

(utorak, 27. sep 2022, 14:49) - miki [neregistrovani]

ludost

istu tu tehniku su jos davnih 60-ih isprobavali rusi,i to sa magnetnim kalemovima ali nije cilj bio svemir nego ispaljivanje projektila,i zvao se kineticki top, isti princip koriste i u cernu za ubrzavanje, samo ovde se koristi projektil.meni se cini da je i ovde to glavni cilj,ako je vec imao domet od 3000 km i to sa 20% snage

(utorak, 27. sep 2022, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

To je odlično...

To je mnogo bolje i brže nego putovanje avionom . Jedva čekam .

(ponedeljak, 26. sep 2022, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Ja

Ovog čoveka vredi i videti a pogotovo saslušati. Svaka čast ! :)