Čitaj mi!

Direktan pogodak! Veliki uspeh misije Dart, letelica se sudarila sa asteroidom

Izgleda da čovečanstvo neće proći kao dinosaurusi. Nasina svemirska letelica Dart direktno je pogodila asteroid Dimorfos u prvom uspešnom pokušaju planetarne odbrane od nebeskih tela.

Prenos završen

To je to, narode! Večerašnja misija Dart, prvi pokušaj planetarne odbrane, uspešno je izvedena. Prenos je i zvanično okončan. Dalje informacije znaćemo tokom dana.

Kurs asteroida zasigurno promenjen

Sudar Darta sa Dimorfosom je skoro sigurno promenio kurs asteroida, uzimajući u obzir fundamentalne zakone fizike o očuvanju energije i impulsa. Ukoliko se Dimorfosova orbita oko većeg asteroida Didimosa ne promeni, onda će Njutnovi zakoni biti oboreni.

Nasa: Novo doba za čovečanstvo

Prvi put u istoriji poslali smo svemirsku letelicu i sudarili je sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje.

„Čovečanstvo je ušlo u nova doba, u doba kada potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnosti kakvu predstavljaju asteroidi. Čudesno“, rekla je jedna od čelnica Nase, Lori Glejz.

Poslednji kadrovi sa Darta pre sudara

Pravo u centar!

Svemirska letelica Dart uspešno se sudarila sa Dimorfosom!

Još nekoliko minuta...

Minuti potrebni da se Dart sudari sa Dimorfosom sada se broje na prste jedne ruke!

Dart dobio zeleno svetlo, odobren sudar sa asteroidom

Konačno precizno ciljanje uspešno izvedeno. Stručnjaci u komandnom centru u Merilendu dali zeleno svetlo za nastavak misije i sudaranje Darta sa Dimorfosom pri brzini od 24.000 kilometara na sat.

Holivud voli eksplozije, ali naučnici kažu da je menjanje kursa najbolje rešenje

U filmovima je najčešće rešenje za nebeska tela koja prete Zemlji da ih čovečanstvo uništi, ali naučnici ističu da je upravo to najmanje poželjno rešenje.

„Ne želimo da detoniramo objekat u hiljade manjih delova, već želimo da ostane netaknut i da ga samo pomerimo sa kursa. Tako ćemo ga lakše pratiti. Ukoliko bismo od jednog velikog objekta napravili stotine manjih, teže bi ih pratili a neki bi i dalje predstavljali potencijalnu opasnost“, ističe Endi Rivkin iz Nasinog tima Dart.

Dartova navigacija naciljala Dimorfos, Nasa optimistična po pitanju uspeha misije

Iz operativnog centra misije Dart u Merilendu kažu da su navigacioni sistemi letelice uspeli da naciljaju asteroid, prenosi Njujork tajms. Svi parametri su provereni i Nasini stručnjaci su optimistični da će večerašnja misija biti uspešna.

Odnos veličine asteroida koji Nasa gađa

Dok čekamo da se letelica Dart stigne do svog cilja, Nasa je objavila prilično ilustrativnu grafiku o veličini asteroida Dimorfos, koji je večerašnja meta.
JOHNS HOPKINS UNIVERSITY/APL

Misija Dart je prva praktična proba tehnike koja bi mogla da se koristi u budućnosti protiv drugih potencijalno opasnih asteroida – korišćenje kinetičke sile za preusmeravanje asteroida i svemirskih tela koja su na kursu da se sudare sa Zemljom.

Dart (Double Asteroid Redirection Test) je lansiran 24. novembra 2021. godine, a cilj „bodlje“ bio je dualni asteroidni sistem koji se kreću jedan oko drugog, na udaljenosti od oko sedam miliona kilometara od Zemlje.

Veći asteroid Didimos ima prečnik od 780 metara, dok je prečnik manjeg Dimorfosa 160 metara.

Nijedan od asteroida nije predstavljao rizik po Zemlju i to je jedan od razloga zašto su izabrani za misiju. Još važniji razlog jeste što su deo binarnog asteroidnog sistema, zbog čega će astronomi na Zemlji moći da izmere rezultat udara.

Dok asteroidi kruže jedan oko drugog, sunčeva svetlost koja se odbija od njih se pojačava i slabi, zavisno od njihovog položaja tokom 12-časovnog ciklusa orbite.

Astronomi na Zemlji mogu da nadgledaju i primete eventualne promene pre i posle sudara sa svemirskom letelicom.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 27. sep 2022, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

odlicno

dobar triler kad ce film????????

(utorak, 27. sep 2022, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Jeea!!!!

Jeasaaa!!!!! Treba mose radovati i zasto
ste sumnjicavi ?? Ta fobija nas je unistila

(utorak, 27. sep 2022, 09:51) - Dusan [neregistrovani]

dobri smo

da se branimo od drugih, ali sami od sebe nismo...

(utorak, 27. sep 2022, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

Čovečanstvo će proći gore nego dinosaurusi

A sve ove tzv. misije su samo trening za vojne operacije iz svemira i u svemiru.

(utorak, 27. sep 2022, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

Dart

Ko još veruje u ovu glupost

(utorak, 27. sep 2022, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

Uzas!

Bog je sve to lepo uredio i ne treba remetiti!

(utorak, 27. sep 2022, 04:28) - Luk skajvoker [neregistrovani]

Nek vas sila prati

SVAKA ČAST.....HOLIVUDU,NASI.vil smit,brus vilis,morgan frimen , klint istvud i ostali što ste nam sačuvali planetu zadnji 30 godina I NEKA SPECIJALNI EFEKTI BUDU UZ VAS

(utorak, 27. sep 2022, 02:18) - anonymous [neregistrovani]

Ко је режисер

овај пут?