Čitaj mi!

Konačno pročitano zagonetno žensko ime sa spisa starog 1.300 godina

Više od dvanaest vekova, staro englesko ime Idbra, bilo je skriveno u rukopisu iz srednjeg veka.

Skoro 1.300 godina niko nije znao da je ime jedne Engleskinje iz elitnog društvenog sloja bilo sakriveno u srednjovekovnom spisu. Istraživači su tek sada uspeli da ga iščitaju.

Istraživači su otkrili da je staroenglesko žensko ime Idbra više puta upisano preko religioznog teksta, metodom koja ga je skrivala od ljudskog oka više od 12 vekova.

Ime žene konačno je pročitano kada su istraživači u Bodlean biblioteci u Oksfordu, iskoristili najsavremeniju tehnologiju snimanja tri-de površine drevnog rukopisa, latinske kopije Dela apostolskih, koja je napravljena u Engleskoj između 700. i 750. godine.

Ovo je prvi put da je ova tehnologija, sposobna da otkrije „skoro nevidljive“ simbole ili slova, koja su tako plitka, da mere oko petinu širine ljudske dlake, korišćena za čitanje napomena na površini nekog rukopisa.

„Postoji samo ograničen broj preostalih, očuvanih rukopisa iz ranog Srednjeg veka koji sadrže jasne dokaze da ih je stvorila, odnosno napisala – žena, da je spise zatim i posedovala ili koristila“, rekla je Džesika Hodžkinson, doktorand na Univerzitetu u Lesteru.

„Većina ovih rukopisa je sa kontinentalnog dela Evrope, mnogo je ređe pronaći dokaze o tome u rukopisima koji su napravljeni i korišćeni u geografskom području koje danas zovemo Engleska“, dodala je.

Upisivanje ženskog imena u knjigu je potvrdilo njenu moć i visok status u vreme kada je samo nekoliko elitnih, visoko obrazovanih žena bilo u stanju da piše i čita i staroengleski i latinski.

„To je izuzetno značajan i veoma moćan tekst - reč Božija, preneta preko apostola“, objasnila je Hodžkinsonova.

Nije jasno zašto je ime prikriveno na ovaj način. „Možda je to bilo zbog resursa kojima je ta osoba imala pristup. Ili je to možda bilo u vezi sa željom da se ostavi trag žene koja je imala ovaj spis, a da to ne bude očigledno svakome. Takođe, postoji mogućnost da je ženska osoba, svoje ime – Idbra, želela da tako napiše – kako se ne bi stekao utisak da se takmiči sa Božjom rečju“, dodala je naučnica u objašnjenju.

Na marginama rukopisa, ime je urezano pet puta, a interesantno je da se skraćeni oblici imena pojavljuju još deset puta.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 29. nov 2022, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

pera

pa kada nisu englezi bili u pravu sta, bi tek rekli da je vincansko pismo otkriveno na tlu britanskog ostrva .

(utorak, 29. nov 2022, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

@Ime

Eh, nemoj ga i ti cepidlacit, Englezi su uvek u pravu.

(utorak, 29. nov 2022, 09:04) - Дан [neregistrovani]

Имена

Име је вероватно латинско или келтско ! Брити су Келти а онда су дошли Римљани па Саксонци !

(ponedeljak, 28. nov 2022, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Ime

Po cemu ste vi sigurni da je to zensko ime . Nema dokaza o postojanju takve osobe u tzv. engleskoj istoriji niti u bilo kakvom spisu. Odakle znate da je to zensko ime i da je bas englesko kad se kaze da su tu spisi iz cele evrope. Puno pitanja na koje nema odgovora . Na zalost.