Čitaj mi!

Iskopana mumija obložena zlatom, možda i najstarija ikada otkrivena

Arheolozi su u grobnici blizu Stepenaste piramide otkrili 4.300 godina staru mumiju potpuno umotanu u zlato i mogla bi da bude najstarija od svih do sada otkrivenih.

Nakon odgonetanja misterije „Zlatnog dečaka“, arheolozi su otkrili mumificiranog muškarca, nazvanog Hekašepes, u sarkofagu od krečnjaka na dnu otvora dubokog 15 metara u neposrednoj blizini Džoserove piramide.

Tim arheologa takođe je otkrio i veliki broj detaljno izrađenih statua koje, kako pretpostavljaju, predstavljaju sluge i porodicu.

Mumija i statue otkriveni su tokom otkopavanja grobnica 5. i 6. dinastije, oko 30 kilometara južno od Kaira.

„Nažalost, ekspedicija nije otkrila nikakve natpise koji bi identifikovali mumiju niti vlasnike ovih statua“, rekao je egiptolog Zahi Havas.

Lokalitet Sakara je deo prostranog nekropolisa drevnog egipatskog grada Memfisa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 28. jan 2023, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Oni

Kd se "vrate" prvo ce tražiti zlato , a pošto imaju uredjaje iskopaće sve veće zlatne predmete pa i njih, mislili su da ako ostanu unutar zlatne čaure gde bez prisustva kiseonika neće istruliti i ostati isti kao u trenutku smrti , pa kad se !vrate! i budu skinuli zlato sa njih da će ih oživeti pošto su ih u to vreme smatrali za bogove a ne pljačkaše planeta.....