Amazonska prašuma nestaje pod sekirama i testerama

Krčenje Amazonske prašume u Brazilu sve je intenzivnije, a tokom prethodnih 12 meseci stopa seče šume porasla je 28 odsto.

Brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira naveo je da je na osnovu snimaka iz svemira primetno povećanje krčenja džungle, koje se posebno pojačalo tokom mandata Žaira Bolsonara, čije je jedno od obećanja bilo da olabavi ekološke mere i pojača eksploataciju područja.

Satelitski snimci omogućavaju da se brzo utvrdi novoiskrčena područja, pa je tako u poslednjih 12 meseci posečeno 8.700 kvadratnih kilometara šumskih površina. Poređenja radi, 12 meseci pre toga (od jula 2018. do početka avgusta 2019. godine) iskrčeno je 6.800 kilometara kvadratnih.

Iako se sa satelitskih snimaka ne može utvrditi tačan uzrok krčenja, druge studije upućuju na to da se najveći deo seče odvija protivzakonito, od strane rančera, ilegalnih drvoseča, rudarskih kompanija...

Krčenje Amazonske prašume ubrzava se od 2013. godine, posebno od dolaska Bolsonara na vlast.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 08. avg 2020, 21:26) - Milan [neregistrovani]

amazonija

i brazilci treba da imaju obradivu povrsinu za zemljoradnju i stocarstvo.podrzavam ih u secenju suma

(subota, 08. avg 2020, 16:52) - Aca -racundzija, [neregistrovani]

Covek kao da je poludeo

Izgleda da ce papirnate novcanice i pohlepa unistiti ovu prelepu planetu.

(subota, 08. avg 2020, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

Šuma je isečena i u Srbiji, Evropi i SAD. Tu se niko ne buni što se šuma seče.

Brazil ima suvereno pravo da radi sa svojim šumama ono šta god hoće. Ako želite da sačuvate prašume, platite Brazilu 1$ mesečno po glavi stanovnika svih razvijenih država, kako bi vam Brazil čuvao "pluća" planete i obezbedio kiseonik da bogata zapadna civilizacija može da diše ili vratite prašume koje ste isekli u bogatom "zapadnom" svetu.

(subota, 08. avg 2020, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

Sume

I u mojoj drzavi (Karpati) seca ne prestaje...neki su stvarno kriminalci...i niko im nista nemoze, jer rade sve to sa odobrenjem od drzavnog vrha...oni su ti koji nam prodaju nase zeleno bogastvo..tako i tamo u Amazonske sume , i kad ce im doci kraj ...nikad...sve zbog para...nasi izvoze u inostranstvo potpisano uradjeno..tako i tamo i na druga mesta gde se to radi, sve sa propisima i sa papirima ili bez...i neki se bogate...a sumama treba destina godina da urastu i obnove...kriminal.

(subota, 08. avg 2020, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Кривица

Треба да испадне Болсонаро крив за то, је л' да? Нису криве (бело)светске компаније које то дрво откупљују будзашто?!

(subota, 08. avg 2020, 14:34) - Grkinja [neregistrovani]

Planeta

Baš mi je žao:(