Čitaj mi!

Biorazgradive kese štetnije od običnih plastičnih

Sećate se kako je izgledao početak kampanje stop plastičnim kesama? Nepunih godinu dana nakon početka kampanje „Stop plastičnim kesama“ stižu rezultati istraživanja Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu koji pokazuje da nove, skuplje, biorazgradive kese, em nisu biorazgradive, em nisu ekološki dobre.

Biorazgradive kese koštaju od 10 do 30 dinara. Iako na njima piše da jesu, istraživanje fakulteta u Novom Sadu, međutim, pokazuje da nisu u potpunosti razgradive. Prema tim rezultatima, kada se razgrade, štetnije su za životnu sredinu od običnih plastičnih.

„One su zapravo samo obične, petrohemijski tretirane plastične kese, sa dodatkom aktivatora koji ubrzava njihovo raspdanje u mikroplastiku, a ona je veoma opasna za životnu sredinu, pogotovo za čoveka, jer je to veličina plastike koja može da uđe u naš organizam. Nedavno je detektovana čak i u placenti“, objašnjava Jasmina Nikodinović Runić, naučni savetnik u Institutu za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo.

Početkom 2018. godine počela je naplata kesa u prodavnicama, a početkom prošle godine stare plastične izbačene su iz upotrebe, a ostale su biorazgradive. Od tada mnogi kreću u kupovinu sa torbom u ruci.

U Srbiji svega nekoliko firmi proizvodi biorazgradive kese, dok je obične plastične nekada pravilo 300 malih preduzeća. Institut za molekularnu genetiku ima predlog za kesu koja bi, zaista, mogla da bude ekološka.

„Mnogo je bolja opcija da se koriste kese od ekološki dobijenih materijala. To su biomaterijali, među najboljim su oni koje prave dobre bakterije koje nas okružuju i mogu da se iskoriste u biotehnološkim procesima i da proizvode materijal od kog se dobija potpuno biorazgradiva kesa“, istakla je Jasmina Nikodinović Runić.

Zašto se koriste biorazgradive kese 

Potrošači se žale da su biorazgradive kese tanje i manje izdržljive, kažu iz Republičke unije potrošača i dodaju da su odlukom o prodaji kesa najviše profitirali trgovci.

„Potrošači koji su pre kese dobijali besplatno uz neki proizvod sada te kese moraju da kupuju, po ceni koja nije simbolična, a nisu ništa konkretno dobili jer su kese u velikom broju trgovinskih lanaca slabijeg kvaliteta“, naglasila je Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača. 

Naplata kesa, ipak, ima i dobru stranu, saglasni su stručnjaci, jer je to način da se smanji njihova upotreba i da se tako zaštiti životna sredina.

U nekim evropskim zemljama biorazgradive kese su u potpunosti zabranjene jer je ustanovljeno da više zagađuju vodotoke i mora i na osnovu toga i istraživanja koja su sprovedena kod nas, postavlja se pitanje, zašto se one koriste?

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 17. apr 2021, 11:03) - Tika Spic [neregistrovani]

Ceger

Ceger u ruke za kupovinu,robu koja se pakuje,povrce,razno voce itd,pakovati u stabilnije papirne kese proizedene od starog papira,problem resen.

(subota, 17. apr 2021, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Luda Planeta .

(subota, 17. apr 2021, 10:03) - Goran [neregistrovani]

Ne razumijem

Zasto se raspravlja o kesama, kad one cine samo jedan promil zagadjenja plastikom i plasticnim otpadom? Molim nekog da mi objasni zasto je jedan vazniji od devedeset devet.

(subota, 23. jan 2021, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Ајмо редом

Појам "биоразградиве кесе" је широк.
Судећи по тексту овог чланка, оно што ви користите у Србији изгледа да заиста није биоразградиво - иако се код вас то тако назива.
Ми живимо ван Србије и кесе које се овде називају биоразградиве израђене су од материјала REVERTE.
Кесе од тог материјала у свим трговинама се дају бесплатно!
Кесе од свих осталих материјала се наплаћују!
REVERTE кесе су - неупоредиво јаче и издржљивије - од свих других, а ипак тање.
Лично смо видели много пута како се тај материјал након 12 - 15 месеци сам од себе превара у прах који под било каквим додиром БУКВАЛНО ИСЧЕЗАВА - нема га више ни под микроскопом.
То је зато што се тај материјал разлаже на угљен-диоксид, воду и биомасу која нема баш ништа заједничко са микропластиком.
То је жива истина!
Повратак на обичну пластику или на папирну амбалажу - био би погубан за екологију Србије.
Боље онда пређите на некакав текстил (али не синтетику!!!) или на некакву амбалажу од СЛАМЕ ...

(subota, 23. jan 2021, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

sta reci !

Cekamo reakciju drzave ! ovo nije u redu ! Cekamo reakciju EU !
Skuplje kese a losije za ekologiju ! drzava je ugasila mnogo firmi radi toga !
Znaci greska drzave jer nije proverila na vreme sta vise skodi ekologiji i ljudima !

po meni amerikanci nisu glupi - koriste papirne kese , iako se sume unistavaju radi toga , one su razgradive , a sume se mogu obnoviti - pogotovo zakonom za fabrike koje ih proizvode !

(subota, 23. jan 2021, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

Uzas

Uvedes stetnije kese, i ostavis 300 preduzeca bez posla? vratite vi nama stare obicne i jeftinije kese koje su manje stetne........

div id="adoceanrsvdcfhklggd">