Čitaj mi!

Romeo i Julija, novi stanovnici zoo-vrta – ugovoreni majmunski brak

Bilo je neizvesno do poslednjeg momenta. On je stigao iz Češke, ona iz Nemačke. Našli su se na Dorćolu, a sastanak naslepo završio se češkanjem i ćućorenjem. Romeo i Julija su novi stanovnici beogradskog zoološkog vrta.

Ugovoreni brakovi za ljude su davna prošlost, ali za majmune važe stara pravila. Na svu sreću ljubav se rodila na prvi pogled.

„Ideja je nastala u razgovorima sa našim kolegama koji rade u drugim zoo-vrtovima. Trebalo je da spojimo raspareni par majmuna. Mužjak je bio u jednom zoo-vrtu, a ženka u drugom, ali nije bilo uslova za njihov boravak, pa smo se ponudili kao ispomoć za ove životinje koje su vrlo druželjubive i naviknute na ljude", rekao je direktor zoološkog vrta Srboljub Aleksić.

Beogradski zoološki vrt po prvi put ima ovu vrstu majmuna, koji su drugačiji od ostalih po mnogo čemu.

„To je delikatna igra, puna neverbalne komunikacije. Cela ta pozicija mužjaka koji pokušava da se postavi na višu poziciju da dominira terenom, a onda i stečeno poverenje prema ženki, gde on njoj okreće leđa. I ženka je bila zainteresovana za njega. To je igra lice u lice, što ukazuje na to, da majmuni pokušavaju da ostvare lepu vezu i zajednicu", objašnjava biolog Kristijan Ivari.

Dodaje da je tim kolega koji su ovu scenu pripremali dugo i danonoćno radio sa majmunskim parom, jer se vodilo računa da se spontano upoznaju, do trenutka dok nismo procenili da je bezbedno pustiti ih zajedno.

Ona je iz Nemačke, on iz Češke. Nisu slučajno izabrani baš njih dvoje. Odavno nije bilo beba majmuna u zoološkom vrtu. Možda će posebni uslovi koji podsećaju na njihovo prirodno okruženje doneti prinove.

„To su majmuni starog sveta, iz Afrike, koji žive u močvarnim šumskim oblastima, u krošnji. Zbog toga im je i potrebno da imaju ove silne penjalice, da mogu da ispolje svo svoje prirodno ponašanje", istakao je biolog.

Poreklom su iz Centralne Afrike. Da bi opstali, potrebni su im krošnja, biljke i ljubav.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. mar 2021, 14:34) - EAZA kandidat [neregistrovani]

prirodno okruženje

Pa valjda treba da im se obezbedi što prirodnije okruženje. Posadite prave biljke barem u spoljni ispust....nešto što im neće škoditi naravno. Ovako će im biti kao i svima nama u BG...beton, beton i samo beton. Uradite i nešto konkretno za nesrećne šimpanze i orangutane u zoo vrtu što pre....ono je bolno gledati

div id="adoceanrsvdcfhklggd">