Čitaj mi!

Zašto su polarni medvedi počeli da kradu ptičja jaja

Polarni medvedi počeli su da zbog hrane zalaze u oblasti naseljene ljudima, kao i da izlaze na obalu kada se morske ptice gnezde, i hrane se njihovim jajima.

Nova studija pokazala je da su medvedi prinuđeni da koriguju način ishrane, a dokaz da sve češće jedu ptičja jaja jasno ukazuje na to.

Osnova ishrane polarnih medveda su foke, beluge, morževi, još neke vrste kitova, kojih je sve manje, pa su u pitanje dovedene i mogućnosti lova za medvede. 

Jedan od rezultata takvog stanja je atak na ptičja gnezda ali i zalaženje u ljudska naselja.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Royal Society Open Science, pratilo je kako su se medvedi približavali mestu gde se ptice gnezde, u periodu od 11 dana, i to, koliko je zato smanjen broj jaja određnih vrsta ptica.

Istraživači u Kanadi su koristili dronove za nadzor kako bi pratili stanje u gnezdima patuljaste patke na ostrvu Mitivik u Nunavutu. Ipak, neki medvedi su tumarali po mestima gde su gnezda ispražnjena i trošili dosta energije za potrebe malog ulova.

„Ova studija pokazuje da, iako su vrste sposobne da u ishranu uključe ‘manje preferirane', resurse kada im je teže da dođu do primarnog plena, one to možda neće moći učiniti efikasno", rekli su autori.

Iako stručnjaci kažu da ovakvi nalazi studije ne daju uopštene naznake o novim načinima lova polarnih medveda, ali svakako pokazuju borbu za preživljavanje, koja se kod životinja odvija usled posledica globalnog zagrevanja.

Uz zabrinutost zbog opstanka ove vrste medveda, studija objavljena u časopisu Nature Climate Change u julu 2020. procenjuje da će vrsta biti na „ivici opstanka zbog gladi" do 2100. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. apr 2021, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Zagrevanje

Ljudi su zlo ove planete.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">