Čitaj mi!

Pao dogovor SAD i Kine, borba protiv klimatskih promena prioritet

SAD i Kina posvećene su saradnji po pitanju borbe protiv klimatskih promena, navele su dve vodeće ekonomske sile u zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnje posete Džona Kerija Šangaju.

Specijalni američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri i njegov kineski kolega Si Ženhua poručili su da su SAD i Kina posvećene međusobnoj i saradnji sa drugim zemljama kako bi se izborile protiv klimatskih promena – pitanja sa kojim se svet mora što pre uhvatiti ukoštac. 

Bivši američki šef diplomatije prvi je zvaničnik administracije Džozefa Bajdena koji je posetio Kinu, što je shvaćeno i kao svojevrsni signal da bi dve zemlje mogle da sarađuju na tom i potencijalnim drugim globalnim problemima, uprkos velikim tenzijama između Vašingtona i Pekinga.

Sastanak je održan u trenutku kada se svetski lideri pripremaju za virtuelni samit o klimatskim promenama, na inicijativu Bajdena koji želi da progura nove mere kako bi se smanjile emisije štetnih gasova.

Američki predsednik pozvao je četrdeset svetskih lidera, uključujući i Si Đinpinga, da učestvuju na dvodnevnom samitu od petka 22. aprila.

Jučerašnji sastanak izaslanika zaključio je da obe zemlje željno iščekuju samit, ali nije precizirano da li će Si prisustvovati.

„Nadamo se da će učestvovati. Naravno, svaka zemlja mora za sebe da odluči. Ne teramo nikoga, samo želimo da sarađujemo“, rekao je Keri, koji se sada nalazi u Južnoj Koreji.

Kina trenutno sagoreva oko polovinu svetskog uglja, naveo je Keri, dodajući da je o tome mnogo razgovarao sa zvaničnicima te zemlje u Šangaju.

„Ne upirem prstom u bilo koga. I mi smo zavisili mnogo od uglja, druge zemlje takođe, ali je Kina trenutno najveći potrošač uglja. Pošto je toliko velika zemlja i jaka ekonomija, ona mora da napravi potez“, istakao je Keri.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 18. apr 2021, 14:56) - Dejan [neregistrovani]

/

na zapadu nista novo - obican communiqe!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">