Čitaj mi!

Zavrni rukave za čistiju Srbiju

Treća akcija masovnog čišćenja smeća širom Srbije koju organizuje „Eko straža“ održava se pod nazivom „Zavrni rukave“. Otpad će se čistiti na oko 50 lokacija od Kikinde do Vranja, čime će ovo biti najveća akcija do sada. Cilj nije da se samo počisti đubre nego da se utiče na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom i kazne krivce. Istovremeno traje akcija čišćenja divljih deponija koje su pokrenule neke beogradske opštine.

Sve je više građana kojima smeta gradska nečistoća i zagađenost okruženja u kome žive i koji su, zbog toga, spremni da urade nešto da bi se ti problemi rešili. „Zavrni rukave“ je jedna od akcija masovnog čišćenja po Srbiji koja se sprovodi okvirno svake četiri nedelje.

Građani Beograda, ali i mnogih gradova u Srbiji mogu i 25. aprila da zavrnu rukave i priključe se akciji, koja će se odvijati na 14 različitih lokacija u isto vreme. Svako mesto imaće svog domaćina, a okupljanja počinju u 10 sati.

Bojan Simišić iz „Eko straže“ navodi da će lokacije imati drugačije probleme: „Negde će biti rečno priobalje u pitanju, a negde će biti park. Cilj je da se pokupi što više smeća  za određeni period. Imaćemo organizovane rukavice, maske, držaćemo distancu, epidemiološke mere ćemo da poštujemo“.

Ovo je treća akcija u okviru kampanje koju organizuje „Eko straža“. Prošlog vikenda, oko 500 vrednih Beograđana zavrnulo je svoje rukave i u glavnom gradu očistilo nekoliko punktova na Ceraku, u Zemunu, Rakovici i Karaburmi.

Pređimo sa reči na dela 

Sakupljeno je oko 1.000 džakova smeća iz korita manjih reka i pritoka, parkova i sa ulica. Želja inicijatora kampanje je da skrenu pažnju institucijama na ovaj problem, da se akcija omasovi i da se pređe sa reči na dela.

„Cilj jeste, naravno, da se pokupi smeće, ali i da skrenemo pažnju na stvarno veliki problem koji imamo sa đubretom. Mi smo prirodnjaci, stalno putujemo po Srbiji, rečna korita su puna plastičnih kesa, divlje deponije su na sve strane, tako da ćemo mi za vikend samo pokupiti jedan mali deo smeća, ali želimo da skrenemo pažnju na taj problem i da mora sistematski da se reši“, objasnio je Simišić.

U čišćenju grada učestvuju i beogradske opštine koje u saradnji sa JKP Gradska čistoća i građanima uklanjaju đubre sa zelene površine i iz okoline reka.

Tri problematične lokacije u Zemunu 

U nedavnoj akciji, Opština Zemun očistila je priobalje i uklonila travu i korov u ulicama koje vode do simbola ove opštine.

„Prvenstveno nam je akcija na staro gradsko jezgro Zemuna – Zamunski kej, Gardoš, centralne zemunske ulice. Imamo tri problematične lokacije – jedna je uz auto-put u blizini kovid-bolnice, druga je ogromna deponija koja je nastala izgradnjom batajničke petlje, ali i pruge koja se radi kroz Zemun i treća lokacija je široki put u Batajnici. To su baš velike deponije i već smo otpočeli neke razgovore da pokušamo da rešimo i te probleme“, naglasio je Gavrilo Kovačević, predsednik Opštine Zemun.

U nekim filmovima, boce koje plutaju po površinama reka nosile su ljubavne ili najčešće poruke izgubljenih moreplovaca, ali je poruka današnjih gomila plastičnih flaša, nasukanih na obalama reka i jezera savim drugačija.

Sve veći broj građana tumači to kao upozorenje i poziv u pomoć prirode da se oslobodi nagomilanog smeća, u čemu joj treba pomoći.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 21. apr 2021, 22:28) - E to je tuzno [neregistrovani]

Stop primitivizmu

E pa za to smece cete morati vi Beogradjani da se pobrinete. Ne pravimo vam ga mi, ljudi iz unutrasnjosti. I nije Srbija Beograd, shvatite to vec jednom. Ova akcija je na nivou cele Republike. A Beograd, iako oronuo I prljav, I dalje je kud I kamo bolji od ostatka Srbije.

(sreda, 21. apr 2021, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Смеће у Београду и околини

Шта ћемо са смећем по улицама у Београду и околини?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">