Čitaj mi!

Energetski efikasne ajkule – kako se kreću sivi grebenasti morski psi

Istraživači su otkrili da su sivi grebenasti morski psi u Francuskoj Polineziji sposobni da uštede energiju dok plivaju uzvodno.

Stručnjaci sa Međunarodnog univerziteta u Floridi otkrili su da ajkule koje nastanjuju teritoriju oko atola Fakarava, plutajući i opuštajući se na vodenoj struji, mogu da uštede do 15 procenata uobičajene potrošnje energije.

„Tokom dana prilično su mirni i opušteni, plivaju uz minimalan napor. Zanimljivo je jer je struja prilično jaka", rekao je naučnik Janis Papastamatiju. 

Tokom sprovođenja istraživanja, Papastamatiju i drugi istraživači videli su kako stotine sivih grebenskih ajkula pliva nasuprot struje.

Takođe su primetili da su ajkule stvorile „sistem sličan traci", u kojem je jedna ajkula koja je stigla do kraja linije dozvolila struji da je vrati na početak.

Nakon što su videli da i druge ajkule to čine, stručnjaci su shvatili da to rade planski.

Čitav sistem liči na surfovanje kojim se koristi energija kretanja vode.

„Ova studija je lepa demonstracija energetskih pejzaža, prostorni prikaz koliko energije košta životinju da se kreće", dodao je Papastamatiju.

„Morska okruženja su mnogo dinamičnija zbog vodenih struja koje su mnogo manje predvidive. Mogu se menjati sezonski, tokom dana, pa čak i iz minuta u minut. Na kraju, energetski morski pejzaž pomaže u objašnjavanju zašto su ove životinje na određenom mestu u određenom delu dana", rekli su istraživači.

Fakarava je poznato mesto za ronjenje i dom za oko 500 sivih morskih ajkula, za koje je poznato da napadaju ljude.

Da bi uštedele što više energije, ajkule su promenile i dubinu na kojoj se kreću kroz vodu.

Kod oseka sa jakim padovima vode išli su dublje, dok su sa plimom išle bliže površini.

Naučnici su koristili brojne alate, uključujući oznake za praćenje i kamere, kako bi zabeležili svoja zapažanja.

Istraživanje je nedavno objavljeno u Journal of Animal Evcology.

Iako su mnogo manji od ostalih ajkula, poput sivobelih, ovi okretni predatori mogu dostići više od tri metra dužine a karakterišu ih beli vrhovi leđnih peraja, široka njuška i velike oči.

Obično borave u blizini koralnih grebena, a primećene su i u pojasu od zapada do juga Afrike.

broj komentara 0 pošalji komentar