Čitaj mi!

Severnom belom nosorogu preti izumiranje, naučnici se bore da veštačkom oplodnjom očuvaju vrstu

Tim naučnika koji se bore da severni beli nosorog ipak ne nestane sa planete uspeo je da napravi još tri embriona vrste koja ima samo još dve žive ženke.

Kenijske vlasti i partnerske organizacije za očuvanje ugroženih vrsta saopštile su da su stvorena nova tri embriona severnog belog nosoroga u okviru napora da se ove životinje spasu od izumiranja.

Najib Balala, sekretar kabineta za turizam i divlje životinje Kenije, rekao je da je stvaranje još tri zdrava embriona severnog belog nosoroga (ukupno do sada proizvedeno ih je 12), označilo prekretnicu u naporima da se zaustavi izumiranje ove retke vrste.

„Sa 12 razvijenih embriona čistog severnog belog nosoroga, sada bi se trebalo fokusirati na sledeće korake – prenošenje embriona u surogat-ženke“, istakao je Balala u saopštenju objavljenom u Najrobiju.

Tim domaćih i stranih naučnika početkom jula izvukao je 17 jajnih ćelija starije od preostale dve ženke koje se nalaze u rezervatu Ol Pejeta u severnoj Keniji, i prebacio ih avionom u Italiju radi oplodnje.

Dva embriona su nastala korišćenjem sperme uginulog mužjaka Suni, a treći je proizveden od sperme uzete od drugog severnog belog nosoroga Angalifu, koji je uginuo 2014. godine u San Dijegu, u SAD. 

Uspešno stvaranje embriona od sperme različitih mužjaka od izuzetnog je značaja jer dodaje genetsku raznolikost nepovezane jedinke polulaciji vrste koja će biti očuvana zahvaljujući krio-tehnologiji.

Jajne ćelije uzete su od ženke severnog belog nosoroga 9. jula.

Sudan, poslednji mužjak severnog belog nosoroga uginuo je u martu 2018. godine. 

broj komentara 0 pošalji komentar