Čitaj mi!

Planeta za buduće generacije - klimatski samit u Milanu

Veliki kongres Mladi za klimu (Youth for climate), koji se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, okupiće od 28. do 30 septembra 2021. godine u Milanu, predstavnike 197 zemalja. Učesnici će kroz radne grupe, pokušati da formulišu probleme za klimatske promene i naprave paket predloga i rešenja.

Na klimatskom samitu u Milanu, Srbiju će predstavljati Dunja Trifunović i njena koleginica Zvezdana. Gostući u Jutarnjem programu RTS-a, Dunja je istakla da je promenljivo vreme prethodnih dana  posledica klimatskih promena, i da  treba istaći da se Srbija bori i sa drugim posledicama, poput poplava, produžene zime, kraćeg leta. Zanimljivo je da se mi suočavamo sa promenama koje su različite u odnosu na promene sa kojima se suočavaju mladi širom sveta.

„Zanimljivost kongresa je učešće predstavnika iz 197 zemalja, sa različitim iskustvima, sa različitim znanjima, koji će pokušati da reše globalni problem na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou", istakla je Dunja.

Svaku državu predstavljaju dva delegata, svi delegati su uzrasta od 15 do 28 godina. Na samitu će učestvovati i ministri ekologije, obrazovanja...

„Moja radna grupa ističe važnost u borbi za klimatske promene. Ideja je da sve to predstavimo na humani način i prikažemo kako klimatske promene utiču na srpske porodice i da je važan rad i glas mladih. Klimatske promene treba prilagoditi mladima", rekla je Dunja.

Delegati iz zemalja koje nisu u Evropi, takođe ističu svoja iskustva, koja su potpuno drugačija, recimo u Kongu nema pristupa internetu. Zanimljivo je da se svi suočavamo sa istim problemima i jasno je da treba mnogo raditi na temi klimatskih promena.

Kako je najavljeno na kongresu u Milanu učestvovaće Boris Džonson, a govorići i papa Francisko.

„Njihovo gostovanje biće značajno, privućiće medijsku pažnju i naš glas će se čuti daleko. Drago mi je što su veliki lideri prepoznali problem koji se donekle mora rešiti slušajući mlade ljude", naglašava Dunja Trifunović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 29. sep 2021, 18:41) - Dana [neregistrovani]

Klimatske promene i sta uraditi na licnom nivou

Iopste nije tesko promeniti nesto na licnom nivou,na primer kupovati na meru,bez bezpotrebne plasticne ambalaze,stediti vodu i struju,ici peske i bez automobila kada je to moguce,reciklirati sto je moguce vise,ne kupovati bespotrebne stvari,jedna od industrija koja je na drugom mestu po zagadjenju ambienta u kome zivimo je tekstilna industrija.Znaci kupujte manje garderobe,itd.To je sve dobro i za licni budzet.Znam da je promil u odnosu na industrijsko zagadjenje ali je ipak nesto...

(nedelja, 26. sep 2021, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Baloni

Sta Vi kao osobito u problematiku upucena osoba mislite recimo o helijumskim balonima;)

(nedelja, 26. sep 2021, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

???

Sve je to OK i svi sve znaju, ali ...
"...Klimatske promene treba prilagoditi mladima", rekla je Dunja."
Ne razumem ... Kako se to prilagodjavaju klimatske promene?
Ne razumem ... Zašto klimatske promene treba "prilagoditi" mladima?
Ne razumem ... verovatno zato što sam star, pa nisam uspeo da naučim da se klimatske promene mogu "prilagodjavati" nekome ili nečemu. Do sad sam saznao samo da se na klimatske promene može uticati, ali još uvek mi nije jasno ko, šta, kako i koliko utiče na njih. Černobilj? Fukušima? Vulkan na La Palmi? Greta Tunberg? Komšijin auto? Moj šporet? Erupcije na Suncu? Zemljotresi koji utiču na menjanje nagiba ose naše planete? Vanzemaljci? Ili nešto drugo ili nešto treće?
Siguran sam da ću ekspresno dobiti odgovor na moja pitanja jer ... svi sve znaju.

(nedelja, 26. sep 2021, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Sjajna omladina

Veliko je zadovoljstvo videti da se i mladi interesuju za ove teme. Kod nas, u Srbiji, na\alost je nedovoljno akije po ovom pitanju...

(nedelja, 26. sep 2021, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

BRAVO

Bravo! Ovo je dokaz da Srbija ima sjajne mlade ljude

(nedelja, 26. sep 2021, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Vase su videje vidovite...

One ce sigurno promjeniti svijet....
Borite se za svoj vlastiti opstanak..
Nemojte se boriti za opstanak lidera i politicara...

(nedelja, 26. sep 2021, 00:23) - Vesna Jovanović [neregistrovani]

Klimatske promene

Bravo Dunja! Ponosimo se što ćeš nas ti predstavljati na tako važnom događaju u Milanu! Sigurna sam da ćete ti i Zvezdana dati značajan doprinos vašim prisustvom i idejama!
Vesna