Čitaj mi!

Sakreblu! Cementirali rupe za golf zbog izuzeća golf terena od mera uštede vode

Aktivisti na jugu Francuske cementom zapušavaju rupe na terenima za golf u znak protesta zbog izuzeća terena za golf iz zabrane zalivanja koja je uvedena zbog ekstremne suše koja je pogodila Evropu.

Grupe za zaštitu prirode bacile su se u akciju na terenima za golf blizu Tuluza, nazivajući golf „najprivilegovanijom aktivnošću za dokone ljude“, prenosi Bi-Bi-Si.

Izuzeće terena za golf iz zabrane zalivanja izazvalo je velike kontroverze u Francuskoj gde više od 100 sela nema pijaću vodu zbog suše. Argument golfera je da bi trava na terenima nestala za tri dana bez zalivanja.

„Teren za golf bez trave je kao klizalište bez leda“, rekao je Žeral Ružije iz francuske Golferske federacije, dodajući da 15.000 ljudi radi na terenima širom zemlje.

Aktivisti za zaštitu prirode, međutim, ističu da je izuzeće pokazatelj „ekonomskog ludila koje dobija presedan nad ekološkim razumom“.

Dok stanovnici Francuske ne mogu da zalivaju svoje vrtove a neki nemaju ni pijaću vodu, tereni za golf izbegli su restrikcije.

Iako meru zabranu potrošnje donose centralne vlasti, za njenu primenu odgovorne su regionalne vlasti. Na zapadu Francuske, lokalne vlasti su se oglušile o izuzeće i takođe zabranile zalivanje terena za golf.

Gradonačelnik jugoistočnog grada Grenobla kritikovao je vlasti u Parizu ističući: „Nastavljamo da štitimo bogate i moćne“.

Izuzetno intenzivna suša pogodila je Francusku ovog leta. Količina kiše manja je 85 odsto u odnosu na prosek, a primera radi reka Loara je na nekim delovima svog toka potpuno presušila. Na dve trećine teritorije Francuske proglašeno je vanredno stanje.

broj komentara 0 pošalji komentar