Čitaj mi!

„Demonsko pile” – u Australiji pronađene kosti potencijalno najveće ptice u istoriji planete

Kosti nogu koje bi mogle da pripadaju najvećoj ptici u istoriji naše planete otkrivene su na lokalitetu u centralnoj Australiji. Naučnici se nadaju da će, kako dalje budu otkopavali, otkriti druge delove tela i sastaviti kompletniju sliku.

Stirtonova gromovita ptica (Dromornis Stirtoni) je, po rečima paleontologa, „esktremni evolutivni eksperiment“ i neka vrsta skrpljenog pačvorka različitih anatomskih osobina.

Njen preuveličani kljun „iskače“ iz relativno male lobanje, koja se nalazi na visini od tri metra od tla, a sve zajedno teži oko pola tone.

Da sve bude još apsurdnije, ovi osam miliona godina stari džinovi su zapravo rođaci modernih kokošaka i pataka.

Iako je nesumnjivo da su ova „demonska pilad“ teška kategorija u svetu ptica, precizno merenje njihove veličine od hrpe kostiju neće biti nimalo lako.

Prvi put su ostaci ove masivne neletačice pronađeni u položaju u kom su bili kao deo žive ptice.

„To znači da je leš bio čitav kada je zatrpan. Pronašli smo samo noge jer smo do te dubine došli. Vrlo je verovatno da ćemo veći deo kostura, ako ne i ceo, tek otkriti“, kaže paleontolog Adam Jets.

Fosilizovane kosti otkrivene su u rezervatu Alkuta, poznatom lokalitetu oko 190 kilometara severoistočno od Alis Springsa, u kojem je najveća koncentracija ostataka kopnenih kičmenjaka u čitavoj Australiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. okt 2022, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Koji značaj ....

Koko će ovo otriće demonskog pileta imati uticaj na ovaj demonski svet ?