Radan planina ne oskudeva svakojakim čarima, jedino nedostaju putevi

Radan planina svojim čarima poslednjih godina privlači sve više turista, koji osim poznatih lokaliteta smeštenih na njoj, uživaju u netaknutoj prirodi. Ovaj raj na jugu Srbije mogao bi da bude dostupan i većim turističkim grupama, za šta je potrebno izgraditi put koji bi spojio Toplički i Jablanički okrug.

Radan je i Prolom banja sa svojim lekovitom vodom, prve zadužbine Stefana Nemanje, nalazište Caričin grad, Brankova kula, Đavolja varoš, ali i voćnjaci, livade i prelepe šume.

„Ovaj šum vode, cvrkut ptica, ovo zelenilo... Ne znam, na kraju ja ovde kad dođem, a dolazim vrlo često, ostanem po pola sata. Da imam krila da letim onda bi poletela. Imam neku snagu, dobijem neku energiju iz ove prirode“, tvrdi Zorica Arsić iz sela Ivanje.

Na Radan planini živi oko 1.200 različitih biljnih vrsta, od toga 550 endemskih i više od 500 vrsta životinja karakterističnih samo za ovo područje. Tu je i jedinstveni vodopad Ripivode i spomen obeležje junaku Topličkog ustanka poručniku Dimitriju Begoviću.

„Ovde planiramo da napravimo jedan mali spomenik, amfiteatar, da podignemo jedan veliki krst na ovoj steni koja je iza mene i tu bi dovodili planinare i ekskurzije“, objašnjava Darko Žarić, direktor Narodnog muzeja Toplice.

Da bi ljubitelji Radana mogli da vide sve ove lepote potrebno je uraditi put koji bi spojio pet opština Jablaničkog i Topličkog okruga.

„Očekujemo da se izradi put dovde, da se produži do Đavolje Varoši, do Caričinog grada tako da ovo mesto postane raskrsnica gde se sreću ekskurzije i obilaze istorijske vrednosti kao što je ovaj Begovića grob“, dodaje Radovan Raičević, direktor turističkog preduzeća „Planinka“ iz Kuršumlije.

Projekat saobraćajnice je urađen, a prema najavama iz Puteva Srbije njegova izgradnja očekuje se naredne godine kada bi trebalo da se povežu Caričin grad i Đavolja Varoš, kao i Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja sa jedne i Sijarinska banja sa druge strane.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 09. sep 2020, 10:22) - Nesa [neregistrovani]

Steta

Bio Sam prosle godine u Sijarinskoj banji a odatle otisao u Prolom banju. Umesto nekih 15 km razdaljine isao Sam cak do prokuplja pa nazad. Dve najlepse banje nemogu da povezu

div id="adoceanrsvdcfhklggd">