Čitaj mi!

Veličanstvena klisura, prirodni bazen, pećina sa rekordom – svrljiški kraj pun čuda

Opština Svrljig poznata je po takozvanom manifestacionom turizmu, pa je „Belmužijada“, koja se održava svakog avgusta, nadaleko poznata. To je samo deo turističkih potencijala koji je za sada gotovo neiskorišćen.

Veći broj turista u Svrljigu očekuju, kažu, kada se završe radovi na pruzi koja spaja opštinu Svrljig sa Dunavom, odakle se dalje može na sve strane sveta. 

Ko je nekad makar čuo za Svrljig zna za ovih nekoliko stvari:

„Svrljiška ovca, svrljiško jagnje, kačkavalj, sir...to je prva liga!", nabrojao je Radovan Lazić.

Manje je poznato bogato kulturno istorijsko nansleđe ovog kraja.

Bio je naseljen još u kameno doba a kasnije Rimljani ovde osnivaju grad Timacum Maius, o čemu svedoči istoimeno arheološko nalazište.

Rimljani su svoj grad branili sa tvrđave čiji ostaci i sad mogu da se nazru na jednoj od stena.

Timok je ovuda krivudao i meandrirao, pa je, da bi se probila pruga na dužini od 15 kilometara kroz klisuru moralo da se izgradi 36 tunela i 34 mosta.

Pećina u kojoj je oboren Ginisov rekord 

Lepota klisure ali i čitavog ovog kraja privlači sve više turista.

Na ozbiljnoj turističkoj ponudi međutim tek treba da se radi.

„Sad nam je cilj da proširimo smeštajne kapacitete, u poslednje dve godne imamo pet registrovanih turističkih domaćinstava što i jeste cilj, da imamo gde da smestimo te ljude koji dođu“, rekla je Milena Ristić, direktorka Centra za turizam i sport Svrljig.

Na putu do velikih poduhvata stoje birokratski problemi i nedostatak para, ali ponešto se može i bez toga.

„Da markiramo prirodne staze, turističko rekreativne šetnje do ekstremnog planinarenja tako da, eto tu, tu možemo da radimo. Nas to ne košta nešto puno osim vremena i nekoliko kutija farbi“, smatra Nenad Ranđelović iz udruženja Tera Inkognita.

Tu u kraju je i proridni bazen Popšica sa izvorskom vodom stalne temoerature 22 stepena, ali dok sve ove lepote tek čekaju da se pokažu u punoj raskoši, pećina Samar proslavila se još pre pedest godina.

Na desetak metara od ulaza u pećinu, oseća se strujanje hladnog vazduha.

To međutim nije smetalo speleologu Milutinu Veljkoviću, koji je upravo boraveći ovde, živeći zapravo ovde 464 dana, oborio Ginisov rekord i tako ovu pećinu učini svetski poznatom.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">