Čitaj mi!

Agencija Ujedinjenih nacija za turizam uvrstila Lepenski vir u 40 svetskih lokaliteta

Agencija Ujedinjenih nacija za turizam je kao temu ovogodišnjeg Svetskog dana turizma 2021. godine odredila „Turizam za inkluzivni rast“. Tim povodom posetioci će besplatno moći da vide 40 lokaliteta, među kojima i Lepenski vir, najstarije naselje iz srednjeg kamenog doba.

Lokalitet Lepenski vir je još od 2011. godine potpuno rekonstruisan. Urađena je zaštitna konstrukcija i izgrađen je centar za posetioce, a interesovanje za ovaj kompleks je konstantno, naglašava Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora „Lepenski vir“.

„Ono što je karakteristika u prethodne dve godine, u odnosu na ono što je bilo pre toga, jeste što je jako povećan broj domaćih individualnih poseta. Grupne posete su smanjene na minimum, dečje ekskurzije su smanjene na minimum, nažalost i posete stranih turista“, dodaje sagovornik Bojane Marković.

Strani turisti koji dosta putuju po svetu, odmah prepoznaju specifičnosti Lepenskog vira, najstarijeg organizovanog ljudskog naselja, što nije moguće videti bilo gde u Evropi.

Domaći posetioci, iako znaju za postojanje Lepenskog vira, nisu do kraja upoznati sa činjenicom da je to najstarije organizovano naselje koje se smatra početkom sedelačkog načina života i da je područje Đerdapa kolevka civilizacije, da se tu odvijao proces privikavanja čoveka na život na otvorenom prostoru, koji je upravo na Lepenskom viru dostigao svoj zenit.

„Postoji tu još nekoliko vrlo interesantnih detalja, poput tog kasnijeg prelaza iz srednjeg u mlađe kameno doba, iz mezolita u neolit, koji se isto odvijao na prostoru Đerdapa i na Lepenskom viru“, naglašava Nojković.

Graditelji ovog doba su najviši stepen znanja i razvoja u smislu arhitekture doživeli negde oko 6300. godine pre naše ere. Na prvi pogled kuće su trapezoidnog oblika, ali to je u suštini šestina kruga sa zasečenim vrhom, što znači da su oni morali znati geometriju kako bi pravili isti oblik, samo različitih dimenzija, što je izuzetno značajno, pored čuvenih skulptura koje su izrađivali.

Inače, lokalitet Lepenski vir je otkriven prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap i morao je da bude premešten kako bi bio sačuvan od potapanja, što posetioci imaju prilike da vide u dokumentarnom filmu koji se prikazuje u centru za posetioce.

Sedam značajnih lokaliteta u krugu od 100 kilometara

„Svi naši posetioci koji uglavnom dolaze auto-putem, na isključenju za Požarevac imaju sedam različitih atrakcija obeleženih turističkom signalizacijom, šta sve može da se vidi na ovom prostoru. Počinje sa Viminacijumom, zatim Ramska tvrđava, pa Golubačka tvrđava, manastir Tumane i Lepenski vir gde se već ulazi u Đerdap“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Đerdap je nacionalni park, zaštićeno prirodno dobro sa prelepim vidikovcima u čijem zaleđu se nalazi Rajkova pećina koja predstavlja speleološki biser Srbije. Na kraju, priča se zaokružuje posetom Kladovu i Negotinu i Rajačkim pimnicama.

„Bukvalno na prostoru od stotinak kilometara imate sve od praistorije, antike, srednjeg veka, prelepu i raritetnu prirodu i spomenike“, navodi Nojković.

Turizam za inkluzivni rast

Agencija Ujedinjenih nacija za turizam je kao temu ovogodišnjeg Svetskog dana turizma 2021. godine odredila „Turizam za inkluzivni rast“. Tim povodom posetioci će besplatno moći da vide 40 lokaliteta, među kojima i Lepenski vir, ali i Golubački grad i Ramsku tvrđavu i Viminacijum.

„Pored toga, taj inkluzivni rast podrazumeva i neku vrstu lokalne ekonomije gde se svi uključuju u proces rasta, a turizam kod nas i jeste takav, tako da će posetioci moći da uživaju i u lokalnim specijalitetima, da se voze čamcima što će sve imati uticaja na taj inkluzivni rast“, objašnjava Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora „Lepenski vir“ na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 28. sep 2021, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Pocetak

Bravo.pocetak novih ciklusa na planeti Zemlji:)