Čitaj mi!

Istorijsko nasleđe, gondole, ski-staze – počele pripreme za „zimske turiste"

Pandemija je ograničila mnoga turistička putovanja, posebno van zemlje. Domaći turisti okrenuli su se destinacijama u zemlji. Pored planinskog i banjskog turizma, znatno su posećeniji gradovi, posebno oni sa bogatim istorijsko-kulturnim nasleđem.

U domaćim turističkim centrima ove godine bili su izuzetno zadovoljni posetom. Kopaonik je zabeležio rekordnu letnju sezonu. U toku su pripreme za zimu.

Renoviraju se postojeći objekti i grade novi, proširuje skijalište. Izgradnjom gondele koja povezuje Brzeće sa sistemom žičara na samom vrhu skijališta ovaj podcentar je postao veoma značajan za goste.

„S obzirom da je izgrađena gondola očekujemo da je to značajan turistički resurs koji je upotpunio turistiku ponudu ovog našeg potkopaoničkog kraja. Očekujemo još veći priliv turista.Mogu da kažem da svi zajedno spremno I željno očekujemo početak zimske sezone ove godine", kaže Ivan Đokić, pomoćnik predsednice opštine Brus.

Do početka sezone biće izgrađen infocentar, postavljena turistička signalizacija.

Nešto niži i pitomiji Jastrebac i ovih jesenjih dana pohode planinari i rekreativci iz cele zemlje. A tu je i lovni turizam

Standardnu popunjenost ima Ribarska Banja koja je lider zdravstvenog turizma zbog termalnih izvora, terapeutskih tretmana spa-centra. Trenutna popunjenost je 85 procenata.

Sam Kruševac pored urbanih gradskih sadržaja turistima je zanimljiv i zbog kulturno-istorijskog nasleđa, organizovane grupe su svakodnevne.

„Ono što čini Kruševac pre svega prepoznatljivim i jedinstvenim jeste srednjovekovno nasleđe, što u samom gradu, što u neposrednoj okolini. Možemo reći da su poklonici kulturnog turizma možda ne najbrojniji ali svakako vrlo značajna grupacija turista koji dolaze u Kruševac, zbog kulturnog turizma, ali i verskog turizma takođe", rekao je Aleksandar Miletić, kustos u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Posetom su zadovoljni i u Turističkoj organizaciji.

„Svakako da je pandemija uticala na broj turista, ali ne nešto značajno jer potenciramo domaće tržište. Možemo da kažemo da je Kruševac zadovoljavajuće pun , a posebno smeštajni kapaciteti u Ribarskoj Banji i na Jastrepcu, gde se intenzivno poslednjih meseci u doba pandemije razvija seoski, odnosno domaći turizam u domaćoj radinosti", izjavila je Dragana Kostić iz Turističke organizacije Kruševac.

Bliže se zimska turistička sezona i novogodišnji praznici, a sama organizacija i prodaja aranžmana zavisiće od epidemijske situacije i mera Kriznog štaba.

Za sada je u pripremi desetodnevna manifestacija - Novogodišnja čarolija u kruševačkom zabavnom parku Šarengrad i ski-sezona koja zvanično počinje sredinom decembra.

broj komentara 0 pošalji komentar