Čitaj mi!

Divokoze i mrki medvedi - staze Tare na drugačiji, „vojni" način

Vojna ustanova Tara od ove godine posetiocima na potpuno nov način otkriva lepote, po mišljenju mnogih, najlepše planine u zemlji. Naša ekipa imala je priliku da bude u jednoj od prvih tura Tara safarija - odnosno, uzbudljivog obilaska vojnim vozilima.

Kada se na Tari sretnu turizam i vojska, dobijemo jedinstvenu turu u posebnim vozilima. Za razliku od kamiona koje vojska inače koristi, ona imaju nešto udobnije klupe, ali se probijaju i tamo gde ne može baš svaki automobil.

„Mnogi bi posumnjali da li može svuda... Može... Pa može li svuda da prođe i gde je najteže u kojim vremenskim uslovima. Trenutno sve je prohodno, zima je prgava i teška a ovako nema", priča vozač Tihomir Vukašinović.

Tara safari omogućava turistima da obiđu planinu u četiri različite ture.

Svaka predviđa obilazak najinteresantnijih tačaka kako za ljubitelje prirode tako i za selfi generaciju.

Do mnogih mesta, poput vidikovca Janjač ili Sjenič, bez vodiča ili dobre pripreme teško se stiže.

„Zainteresovani su gosti koji žele zdrav i aktivan odmor, da pobegnu iz svojih svakodnevnih obaveza i radnih zadataka. U narednih 10 dana očekujemo i mobilnu poljsku kuhinju pa ćemo u toku vožnje krčkati i čuveni vojnički pasulj, pa ćemo u delu puta i goste iznenaditi ručkom", kaže direktor VU Tara Ljupko Ćirović.

Da bi ljubitelji adrenalina uživali na najlepšim vidikovicima rute duge 50 kilometara, deo moraju da pređu i pešice. Tu ih čekaju staze duge oko tri kilometara sa ne baš malim usponoma.

Pešači se stazama koje nose domaća i međunarodna obeležja. Takvih je na ovoj planini oko 200 kilometara.

Jedna vodi na samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, sa koje se pruža pogled ka Višegradu i vrhovima Durmitora. Ipak, većina turista zadržava se na stazama koje su bliže hotelima i apartmanima.

„Turistima je verovatno najinteresantnija šetna staza pored Omorike, ona je duga dva kilometra, ima i prepreke, a neke od ovakvih atrakcija, sigurno vidikovac Banjska stena, on je gostima najinteresantniji", rekao je Lazar Lazarević iz Vojne ustanove Tara.

Ko prošeta tarskim stazama mogao bi da sretne divokoze ili nekog od 50 mrkih medveda. Ipak, planina slavu duguje Pančićevoj omorici koja je, iako je nekada naseljavala veći deo Evrope, opstala samo na Tari i u kanjonu Drine.