Čitaj mi!

Bugarski turisti nam rado dolaze u goste

Regionalna turistička kampanja, tokom koje je nacionalna turistička organizacija obišla mnoge zemlje susedstva, završena je u Sofiji. Za bugarske turiste naša zemlja je četvrta na listi popularnosti, posle Grčke, Turske i Rumunije.

Srbija je kao turistička zemlja dosta zastupljena u bugarskim medijima. U promociji našeg turizma, kako saznajemo, veliku ulogu imaju i zadovoljni turisti koji iskustvo sa putovanja i fotografije dele preko društvenih mreža.

„Naši ljudi vole Srbiju jer nam je slična tradicija i kultura, a opet dovoljno različita da im bude interesantna. Vole da obilaze gradove, Beograd, Novi Sad, Niš, a od banja Sokobanju, Nišku i Vrnjačku banju. Odnedavno sve češće traže i Atomsku banju“, navodi Bajko Bajkov, iz turistička agencija „Bohemija“ u Sofiji.

Bugarski turisti hvale našu gastronomiju i tvrde da nigde u Evropi hrana nije tako ukusna kao u Srbiji.

„To ne znači da nisu zainteresovani za druge konkretne programe, ali ono što ih suštinski dovodi u našu zemlju je dobra muzika, dobra hrana i gostoprimstvo koje oni osećaju u našoj lepoj Srbiji“, naglašava Željko Jović, ambasador Srbije u Bugarskoj.

Bugarske turisti su nam uvek u prvih deset po broju dolazaka.

„Naravno, posle svega što se desilo, brojevi su jako opali. Godine 2019. mi smo imali sto hiljada turista iz Bugarske i mi se nadamo da ćemo, ako ne ove, a onda sledeće godine u ovo vreme dostići, a možda i prestići taj broj“, kaže Zorica Jovanovć iz Turističke organizacije Srbije.

Susret u Sofiji, turistički radnici dveju zemalja su iskoristili za razgovore, dogovore i potpisivanje ugovora o saradnji.

„Naša strategija je da osmislimo nove programe za srpsko tržište, da Bugarsku učinimo još zanimljivijom srpskim prijateljima, kako bi oni osim gradova, obilazili i druge delove zemlje“, ističe Irena Georgijeva,zamenica ministra turizma Bugarske.

Mi i Bugari rado idemo jedni drugima u goste. Iako oni imaju more, ipak je više bugarskih turista u Srbiji, nego naših u Bugarskoj. Ima hotela na jugu Srbije koje su ovdašnji agenti već zakupili za doček Nove 2023. godine.