Čitaj mi!

Nekada ostrvo u Panonskom moru, Vršačke planine su jedinstven dragulj vojvođanske ravnice

Grad Vršac nema more, ali ima Vršačke planine, za vojvođansku ravnicu neuobičajen dragulj. Zahvaljujući mapiranju staza, vršačko brdo sada je dostupno i rekreativcima i turistima.

Neke od nalepših destinacija i skrivenih kutaka na Vršačkom brdu, koje su do sada bile dobro poznate samo loklanom stanovništvu, od sada su dostupne i za turiste i rekreativce koji prvi put borave na Vršačkim planinama.

Naime, pre dve godine započet je obiman projekat u okviru kojeg je mapirano i obeleženo 62 kilometara pešačkih staza, pa i oni koji ih ne poznaju sada bezbedno mogu da se kreću njima. U toku je treća završna faza projekta, koja predviđa postavljanje mobilijara na najatraktivnijim destinacijama i izletištima na brdu.

„Biće postavljene klupe, biće postavljeni senici, zadržavaće se na tim mestima. Bitno je da na pojedinim mestima, gde su granice zaštićenih dobara, da postavimo i info table koje govore o pticama, insektima, životinjama koje tu borave, da znamo kod koga smo došli u goste“, navodi Velizar Vemić, rukovodilac u JKP „2. oktobar“.

Cilj projekta je promocija Vršačkih planina kao turističkog potencijala, ali i afirmaciji zdravog načina života, očuvanja prirode, kulturnog i istorijskog nasleđa. Poslednjih godina Vršac privlači sve veći broj turista i rekreativaca, kojima je Vršački breg nezaobilazna destinacija.

„Mnogi mediji su preneli da grad Vršac ima najčistiji vazduh ne samo u našoj zemlji veći u Evropi i shodno tome povećan nam je broj turista, kako domaćih tako i stranih. Shodno tome radilo se na poboljšanju uslova za boravak na vršačkim planinama“, naglašava Jasna Živković iz TO Vršca.

Sada su mnogi skriveni delovi Vršačkog brda dostupni turistima i rekreativcima, ali se strogo vodilo računa da zeleni zaštićeni pojas ostane netaknut. Naime, Vršačko brdo kao predeo izuzetnih odlika dom je i stanište mnogim ugroženim i strogo zaštićenim vrstama biljaka i životinja.

Projektu, koji zajedniči sprovode turistička organizacija, grad Vršac i Javno komunalno preduzeće koje je i upravljač Vršačkih planina, odazvao se veliki broj sportskih udruženja, privrednika i građana koji su želeli da daju svoj doprinos kako bi Vrašačke planine bile lepše i bezbednije mesto za rekreaciju i uživanje.

broj komentara 0 pošalji komentar