Čitaj mi!

Sat i po vremena u Dablinu – brza tura po irskoj prestonici

Živopisni Grafton strit, upečatljivi Templ bar i predivni zeleni parkovi – utisci su koje možete da pokupite tokom ekspresne ture kroz Dablin, glavni grad Irske. Uprkos tome što smo za obilazak imali samo sat i po vremena, u sećanju zauvek ostaju muzičari i zabavljači iz najveće trgovačke ulice, grafiti iz kulturnog dela Dablina, ali i visoko drveće centralnih gradskih parkova.

Kada vam organizator puta kaže da imate samo sat i po vremena da obiđete neko mesto, pre svega, nemate mnogo vremena ni da odlučite da li ćete krenuti u brzu posetu ključnih mesta u gradu ili ćete otići na kafu, eventualno u restoran da probate neko lokalno jelo.

Nakon što sam saznao da za obilazak Dablina imam veoma ograničeno vreme, jedino što mi je palo na pamet jeste da obiđem grad, pošto se takva jedinstvena prilika ne propušta, a u toj odluci me nije sprečilo ni karakteristično irsko oblačno vreme.

Autobus je stao kod spomenika Oskaru Vajldu u parku Merion Skver (jedine stvari koju nisam uspeo da fotografišem u ovoj brzoj turi) odakle smo nastavili ulicom Merion prolazeći pored sedištâ premijera Irske i pojedinih ministarstava.

Brzo dolazimo do parka Sent Stiven Grin, najvećeg u centru Dablina. Gradski park, koji je formiran još 1664. godine, pun je visokog drveća, a u sredini se nalazi jezero u kojem u harmoniji plivaju labudovi, patke i galebovi.

Šteta je što nismo imali vremena da se duže zadržimo u idiličnoj atmosferi parka, pa smo se zaputili ka kapiji koja vodi ka glavnoj trgovačkoj ulici u Dablinu - Grafton stritu.

Poznata ulica nastala je još u 17. veku, ali tek je tokom prošlog dobila prve prodavnice i kafiće, a od osamdesetih godina poseban doživljaj šetnji kroz Grafton daju ulični zabavljači i muzičari.

Koliko je ulica značajna, govori i činjenica da je spomenuta u nekoliko priča u zbirci "Dablinci" Džejmsa Džojsa, kao i u njegovoj knjizi "Portret umetnika u mladosti".

Iako je bila sreda popodne, duž cele ulice nailazili smo na brojne muzičare koji se smenjuju tokom celog dana. Mnogi od njih rade na svom brendu, pa se ispred svakog mikrofona nalazi i njihovo korisničko ime na Instagramu, kako bi prolaznici mogli lakše da ih pronađu i uživaju u njihovoj muzici i kod kuće.

Osim muzičara, utisak ostavljaju i brojne suvenirnice u kojima osim tradicionalnih magneta i razglednica, možete kupiti i irske zastave i majice i dukserice sa motivima Irske.

Prošavši Grafton strit, produžavamo do Parlament skvera, gde se osim irskog parlamenta nalazi i ugledni Triniti koledž.

Imali smo dovoljno vremena da prođemo kroz glavnu kapiju tog fakulteta i budemo u istom dvorištu kojim su tokom studija, između ostalih, šetali i Semjuel Beket, Oskar Vajld, ali i brojni nobelovci.

Brza turistička tura se nastavlja ka sledećoj destinaciji – Templ baru, a na tom putu prolazimo i pored Centralne banke Irske.

Stižemo i do Templ bara, centralnog mesta dablinskog noćnog života, a mnogi ga nazivaju i centrom kulturnog života. Osim istoimenog paba, utisak ostavljaju i grafiti i murali koji dominiraju tim kvartom.

Vreme nam je isticalo, pa je već bilo i vreme da kupimo magnete, pošto u povratku do autobusa ne bismo stigli da uđemo ni u jednu drugu suvenirnicu.

Naravno da sat i po vremena nije dovoljno da se obiđe ni najmanja prestonica na svetu, ali ukoliko vam se ukaže prilika i imate makar i toliko vremena da obiđete grad u kojem ste se našli – iskoristite je, pošto se sigurno nećete pokajati.