Čitaj mi!

Tito, Nikola Tesla, pršuta, kajmak, Mećavnik… Godina koja obećava veliki broj stranih turista

Veliko interesovanje za vaučere i želju domaćih turista da obilaze Srbiju prati i povećan broj stranih gostiju. Turizam ove godine beleži rast. U prvih pet meseci u našoj zemlji je boravilo više od 1.200.000 turista koji su ostvarili oko četiri miliona noćenja.

Da splavare Tarom, prošetaju kroz vinograde u Sremskim Karlovcima, fotografišu se na Golubačkoj tvrđavi – to su česti zahtevi hiljada stranih turista koji tek otkrivaju nepoznatu Srbiju.

„Imamo ljude koji žele samo da idu u prirodu, koje pokupimo sa aerodroma i odvezemo na Taru, Kopaonik, Zlatibor, u istočnu Srbiju, na Dunav, koji u Beogradu možda samo prespavaju. Oni i ne znaju toliko o našoj zemlji i budu dosta iznenađeni kada vide da ima toliko prirodnih lepota, ima ljudi koji porede našu zemlju sa najlepšim zemljama Evrope", kaže turistički vodič Miloš Janković.

U našoj zemlji su se u proteklom periodu najviše odmarali Rusi, sledili su ih Turci, potom gosti iz Severne Makedonije, Kine, Nemačke, Indije.

„U odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna godina za srpski turizam, imamo čak 23 procenta više realizovanih noćenja od strane inostranih turista i ono što je isto važno da napomenem te rekordne godine nam je odnos domaćih i stranih turista bio 50:50, u jednom trenutku smo bili u poziciji da je taj broj veći u korist domaćih turista, a sada smo ponovo na 50:50", istakla je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Strani turisti vole i Vrnjačku Banju, Palić, Resavsku pećinu. U Beogradu tek otkrivaju Adu, Gardoš, Avalu, domaće muzeje i festivale.

„Dosta njih nas pita i za Emira Kusturicu, žele da posete Mećavnik, da idu na Mokru goru, da vide Šargansku osmicu. Ali Nikola Tesla i Josip Broz Tito – to su dve ličnosti za koje je ceo svet čuo bez obzira odakle dolaze", dodaje Janković.

Da saznaju nešto novo o Titu i Jugoslaviji za mnoge turiste u Beogradu je prva stanica Muzej Jugoslavije. U toj instituciji kažu da ih godišnje poseti 130.000 turista, i to ne samo iz bivših jugoslovenskih republika već iz čitavog sveta.

„U junu, julu imamo tradicionalno veliki broj posetilaca i tako sve negde do jeseni. Mi imamo publiku koja je delom zainteresovana samo za Josipa Broza Tita, koji dolaze samo u Kuću cveća ali imamo i one koje zanima Jugoslavija", izjavio je Radovan Cukić, viši kustos Muzeja Jugoslavije.

Zanima goste i kako se slažu domaća pršuta i kajmak, etno-turizam i noćni provod na reci, kada se na sve to dodaju prirodne lepote, ako sudimo po broju turista – ovo je godina koja obećava.