Čitaj mi!

Akva-parkovi su važan deo turističke ponude Srbije

Pored reka i jezera kojima Srbija obiluje, akva-parkovi su, tokom leta, važan deo turističke ponude naše zemlje. Ima ih 14 i svi su u vrele letnje dane puni posetilaca.

Akva-park u Jagodini otvoren je pre 16 godina i ovih će dana kroz njegove kapije proći petomilioniti posetilac. I pored jake konkurencije, jagodinski akva-park je i dalje jedan od najpopularnijih u zemlji.

„Svakako su razlozi za to ovo lepo vreme, zatim brojni sadržaji koje nudi akva-park, a takođe i kvalitet usluga, jer smo mi izvukli neka iskustva u tom prethodnom periodu i mislim da možemo veoma kvalitetno da uslužimo naše goste“, navodi Zoran Gligorijević, direktor Akva-parka u Jagodini.

Akva-park u Sokobanji je otvoren pre desetak godina i tada je u danu mogao da primi oko dve i po hiljade kupača. Kako je banja pod Ozrenom veoma posećena tokom cele godine, a naročito leti, ubrzo se javila potreba da se kapacitet proširi.

„Ove godine smo odradili jedno proširenje i povećali kapacitete tako da sada preko tri i po do četiri hiljade posetilaca možemo da primimo. Imamo preko hiljadu ležaljki, tako da smo zadovoljni i proširenjem. U planu je da uvedemo napokon tu toplu vodu i da proširimo sezonu, tako da nadamo se da ćemo posetiocima omogućiti malo neke novine naredne godine već“, najavljuje Miloš Krstić, direktor Sportskog centra Sokobanja.

Srbija je, pre svega zahvaljujući vaučerima, koji ove godine iznose 15.000 dinara, veoma popularna među domaćim gostima, pa se turistički radnici trude da svake godine obogate ponudu.

„Ljudi traže dodatne aktivnosti, traže dodatni sadržaj, a akva-prkovi su uvek interesantni naročito za porodice sa decom, radi animiranja dece i generalno radi rashlađivanja u ovim toplim danima“, naglašava Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Prestonica, nažalost, i dalje nema akva-park, iako je njegova gradnja na Novom Beogradu počela pre skoro dve decenije. Šta su razlozi, teško je razabrati, ali ono što je sigurno, dvomilionskom gradu koji je leti pun stranih turista, akva-park bi bio kao trešnjica na torti.