Čitaj mi!

Na Sajmu turizma noviteti za kineske turiste koji posećuju Srbiju

U Beogradu na Sajmu turizma potpisan je memorandum o saradnji između Turističke organizacije Srbije i kineskog Udruženja za razmenu obrazovanja. Njime je predviđeno organizovanje radionica za turističke poslenike, kako bi se oni upoznali sa navikama kineskih turista kada su na putovanju. Inače, Kina je zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu.

Pre korone turisti iz Kine su bili najbrojniji strani gosti u zemlji. Nakon nedavnog ukidanja strogih antikovid mera, očekujemo novi talas kineskih turista. I koliko god naše dve zemlje povezuje snažno prijateljstvo i bogati bilateralni odnosi, životne navike nam se razlikuju.

„Mnogi hoteli su već uveli neke oznake na kineskom jeziku, neka mala prilagođavanja kada je meni u pitanju, takođe neke sitnice kao što su čajnici u smeštajnim kapacitetima, jer je poznato da kineski građani imaju potrebu da konzumiraju toplu vodu kontinuirano, te neke osnovne stvari koje se njima podrazumevaju, a koje su za nas nove", istakla je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Kineze na putovanjima najviše oduševljava lepota prirode, arhitektura i naravno hrana.

„Skijanje, pećine, jezera, zelenilo, vole kineski turisti. Takođe vole i da probaju dobro vino, dobru rakiju i pečenje", rekao je Jang Sjaolijang, Udruženje za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije.

Radionice će se najpre održavati preko interneta, a predviđena je i organizacija konferencija u turističkim mestima u Srbiji. Zahvaljujući njima bićemo još bolji domaćini kineskim turistima.