Čitaj mi!

Napravite sami sprej za negu i lep izgled kose na letovanju

Tokom leta, posebno kada smo na moru, volimo da nam kosa ima onaj „mokri izgled“. Ivan Veljić savetuje kako da napravimo sprej kojim ćemo postići takav izgled, ali i negovati kosu.

Najjednostavnija, ali i najbolja varijanta spreja za kosu koji će nam dati taj omiljeni mokri izgled, prema savetima Ivana Veljića, jeste sprej na bazi kokosovog ulja.

„U litar vode sipati 70 grama kokosovog ulja i 70 grama morske soli, i to krupnije. Ulje će smanjiti dehidrataciju, ujedno je rehidrirati, zaustaviti da so prodre u dlaku, tako da će dlaka ostati zaštićena, neće pucati, neće se sušiti, a imaćete taj mokar izgled kose“, objašnjava Veljić.

Tokom leta možemo napraviti i sprej koji će nam služiti za negu kose. Za ovaj sprej će nam biti potrebno ulje jojobe, kokosovo ulje i čaj od koprive, koji pomaže u sprečavanju opadanja kose.

„Stavi se balzam, kosa se dobro isfrotira i polije se teme glave čajem od koprive.“

Za pola litra spreja stavljamo 250 mililitara vode, zatim 35 grama rastopljenog kokosovog ulja, 35 grama morske soli i dobro promućkamo. Kad se so istopi, balzam se sipa u flašicu sa pumpicom.

Ukoliko imamo perut, tokom leta je najbolje namazati teme glave kokosovim uljem i tako se kupati. Uveče dobro isprati i opet naneti kokosovo ulje. To se naročito preporučuje osobama koje imaju soborejičnu kožu.

„Na moru nije dobro nanositi maslinovo ulje na krajeve kose, jer se pri zagrevanju ulje zagreva, kosa bubri i puca. Ali kada nanesemo kokosovo ulje, kosa ostaje rehidrirana i ne dolazi do bubrenja i pucanja dlake“, napominje Veljić.