Čitaj mi!

Sakupljanje oldtajmera je zadovoljstvo za dušu i nema cenu

Vrednost starih automobila koje poseduje Goran Barlov, iz sela Vraneši, kod Vrnjačke Banje, nemoguće je proceniti, jer je u njihovu restauraciju i održavanje uloženo mnogo truda, novca i vremena. Najvrednije primerke iz kolekcije izlaže na skupovima oldtajmera, koje neretko i sam organizuje u svom selu i drugim mestima.

Lako je pronaći domaćinstvo Barlova u Vranešima. Ispred kuće obično je parkirano barem 5 starih automobila. U njihovom sokaku nema mesta za sva vozila tako da se neka nalaze kod rodbine i komšija.

Goran poseduje i nekoliko motora, poput BMV-a iz 1951. godine na kojem trenutno radi. Uložiće kaže minimum 200 radnih sati u restauraciju ovog klasika pod uslovom da pronađe odgovarajuće delove. Želi da zadrži orginalnost svojih vozila baš kao što je mercedes V115 iz 1975. godine.

„On je najvredniji i najbolji auto u mojoj kolekciji. Najvredniji je zato što je 100 odsto u orginalnom stanju. Kada je čovek uporan pronađu se delovi. I kada je ljubav velika u pitanju, sve se može", istakao je Goran Barlov, kolekcionar oldtajmera.

U kolekciji je 15 oldtajmera. Neki čekaju na restauraciju duže od 10 godina. Ovaj Fijat 1300, popularni tristać, postaće vozilo koje je Goran koristio u toku službe u policiji do odlaska u penziju.

„Iz iskustva znam da ta restauracija kod mene ne može tako brzo da se završi. Znači trajaće sigurno godinu, dve. Tako da će i ovaj ovde tristać izgledati milicijski auto kao što je to biulo krajem sedamdesetih i početkom 80-ih godina", rekao je Goran.

Pre 16 godina Goran je osnovao klub oldtajmera u Vrnjačkoj Banji. Okuplja istomišljenike iz cele Srbije. Priliku da pokažu svoje skupocene četvorotočkaše dobili su na reliju oldtajmera.

„Idemo sa skupa na skup. To je veoma skup hobi. To su jednostavno ljudi koji žive za ovaj trenutak“, rekao je Zoran Binić, sekretar kluba oldtajmera u Vrnjačkoj Banji.

Od kolekcionara je najteže dobiti informaciju koliko novca je uloženo u automobile. Većina će reći da nemaju cenu. Zato će Goran, svoje folksvagene, popularne bube, a poseduje tri primerka, koje će pokloniti svojim ćerkama i njihovim porodicama.