Čitaj mi!

I u 19. veku se „sekstovalo“, samo malo teže

Praksa „sekstinga“ – slanja eksplicitnih fotografija i poruka – postala je rasprostranjenija tek poslednjih decenija, ponajviše zbog pojave pametnih telefona. Samo jedan „škljoc“ kamere je danas dovoljan. Verovali ili ne, „seksting“ je bio moguć i mnogo ranije, a američku slikarku iz 19. veka Saru Gudridž mnogi smatraju tvorcem prvog „seksta“.

Imajući u vidu period u kom je živela, slika njenih nagih grudi bila je nešto izuzetno neuobičajeno (čak i skandalozno), posebno što je Sara Gudridž naslikala sopstvene grudi u vreme kada su većinu aktova slikali muškarci.

Slika je minijaturni akvarel naslikan na slonovači i u prvom planu su njene grudi oko kojih se nalazi bela tkanina radi lepšeg estetskog utiska, ali i da na neki način sav fokus usmeri na njih.

Grudi na slici mogle da bi da pripadaju bilo kojoj ženi da nema jedne specifičnosti – belega na levoj dojci.

Umetnost ili „seksting”? – Oboje

Najmlađa od šestoro dece, Gudridžova je bila veoma talentovana i najvećim delom samouka, a postala je veoma istaknuta umetnica i slikarka minijatura i portreta.

Zbog siromaštva nije mogla da dođe do papira na kom bi slikala, pa je svoje prve radove pravila na kori od drveta. Posle tridesete godine preselila se u gradić Templton u Boston kod svoje sestre Elajze, gde je počela i da dobija formalno obrazovanje u slikarstvu.

Kasnije se specijalizovala za slikanje minijatura na slonovači, a njeni radovi su izlagani u Bostonu i Vašingtonu. Radila je portrete istaknutih ličnosti i bogatih klijenata, poput političara Danijela Vebstera i kolege slikara Gilberta Stjuarta.

Gudridžova je svoju najpoznatiju sliku napravila kada je imala 40 godina. Beauty Revealed (Otkrivena lepota) je još jedna minijatura – 6,7 cm sa 8 cm. Male dimenzije ne čine je nimalo manje šokantnom za ono vreme.

Senzualni autoportret grudi naslikala je za Danijela Vebstera, nakon smrti njegove prve supruge.

Vebster je bio američki diplomata i veoma uticajna ličnost, kao i njen bliski prijatelj i navodni ljubavnik.

Istoričari umetnosti špekulišu da je slikarka namenila portret svojih grudi kao način udvaranja Vebsteru i poziv za brak. Plan, međutim, nije uspeo: Vebster se oženio mlađom i bogatijom ženom.

Od „samo za Vebsterove oči” do muzeja Metropoliten

Posle Vebsterove smrti, Beauty Revealed ostala je još dugo u privatnoj porodičnoj kolekciji zajedno sa još jednim autoportretom koji mu je Gudridžova poslala. Njegovi potomci smatrali su da su Vebster i Gudridžova bili tajno vereni.

Sliku je 1981. godine na aukciji „Kristija” kupila njujorška galerija „Aleksander”, ali je iste godine prodala kolekcionarima Gloriji i Ričardu Manej.

Par je uvrstio sliku u izložbu minijatura „Tokens of Affection: The Portrait Miniature in America” 1991. godine u muzeju Metropoliten, kao i u Vašingtonu i Čikagu.

Zajedno sa još nekoliko stotina umetničkih dela, slika je donirana „Metu” 2006. godine u čijem se vlasništvu i danas nalazi.

broj komentara 0 pošalji komentar