Čitaj mi!

Nije greh čuvati i negovati lep izgled, samo ne po cenu zdravlja

Veštački nokti, obrve, trepavice, usne, grudi... O ukusima ne vredi raspravljati, ali kada je zdravlje u pitanju, svakako treba upozoriti.

Preplanula koža usred zime godinama je bila trend među devojkama. Interesovanje je bilo toliko da su solarijumi nicali na svakom ćošku. Međutim, preplanuli ten za samo nekoliko minuta u turbo solarijumima, za posledicu je imao povećanje broja obolelih od melanoma.

Usledila su upozorenja lekara da je izlaganje UV lampama toliko štetno da izaziva kancer kože. Godine 2019. kod nas je usvojen Pravilnik kojim je, između ostalog, maloletnicima zabranjeno korišćenje solarijuma, a ostalima dozvoljeno samo uz pismeni pristanak.

Vlasnici su na vidnom mestu morali da istaknu da upotreba solarijuma može izazvati rak kože. I onda je interesovanje opalo. U modu su ušli veštački nokti, gel lak, nadogradnja. I opet su tu UV lampe.

„Uvek kada su u pitanju maloletna lica, uvek tražimo odobrenje i potvrdu od roditelja. Nekada se jave samo devojčece, a nekada i roditelji pozovu i traže uslugu za svoje dete“, kaže Mihailo Mijailović, pedikir.

Lekari opet upozoravaju na melanom. Manje opasna posledica su gljivična oboljenja koja trajno mogu da oštete nokte. Konstantno stanjivanje nokta turpijom otvara put gljivicama, stavljanje laka dodatno oštećuje ploču nokta, a tu je i obavezna UV lampa za sušenje. U salonima je sve više devojčica.

„Znamo da i solarijumi mogu izazvati, ne samo ubrzano starenje kože i oštećenja kože koje daje UV zračenje, nego, mogu čak napraviti malignu alteraciju. Znači, ne tvrdim da će sigurno da se desi, ali oni koji to rade jako često, da kažem narodski, izazivaju sudbinu, i imaju mogućnost da im se desi nešto što ne žele“, upozorava primarijus dr Aleksandar Adamović, dermatolog, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti.

Desetak uboda toliko tankim iglicama da se bol i ne oseti, a lice se podmladi desetak godina. U pitanju je botoks, lek koji se decenijama koristi u neurologiji, a odnedavno i u kozmetologiji.

„Zato je jako bitna stručnost doktora, obučenost i korišćenje sertifikovanih preparata da ne bi došlo do pada kapka i pacijent neće moći da otvori oko dok ne prođe dejstvo botoksa“, napominje dr Svetlana Bogdanović iz Poliklinike „Diva“.

Nije greh biti lep, negovan, mlađi makar na oko od datuma u krštenici. Ipak, ne po svaku cenu. Žene koje su prevarili amateri, skupo su platile povoljne tretmane. Ne mogu ni propisi sve da urede. Zato pre bilo kakvog ulepšavanja, prvo se raspitajte ko i gde radi tretmane i kakvu štetu mogu da naprave.