Čitaj mi!

Šahovski rat se nastavlja, Niman uzvraća tužbom protiv Karlsena, traži 100 miliona dolara odštete

Devetnaestogodišnji šahovski velemajstor Hans Moke Niman, koji je u centru navodnog skandala o varanju, tužio je svetskog šampiona Magnusa Karlsena i druge rivale i traži odštetu od 100 miliona dolara.

Niman je tužbu podneo pred sudom u Mizuriju i tvrdi da su Karlsen, sajt Chess.com i drugi igrači, uključujući velemajstora Hikarua Nakamure, u zaveri protiv njega i pokušavaju da ga stave na „crnu listu“ šahovskog sveta.

U tužbi se takođe navodi da su ga tuženi klevetali, optužujući ga za varanje i da su njihovi potezi doveli do toga da bude ostrahizovan.

„Ovo nije igra. Tuženi su uništili život mog klijenta samo zato što je talentovan, posvećen i imao je drskosti da pobedi takozvanog kralja šaha. Smatramo ih u potpunosti odgovornim i razoktrićemo istinu“, kaže Nimanov advokat, Terens Oved.

Takođe se navodi da je sajt Chess.com u zaveri sa Karlsenom, pošto kupuje aplikaciju Plej Magnus za 83 miliona dolara. Niman tvrdi da će spajanje te dve platforme monopolizovati šahovski svet.

Optužbe o varanju

Zla krv između Nimana i Karlsena počela je početkom godine na šahovskom turniru u Sent Luisu.

Na iznenađenje prisutnih, Niman je pobedio Karlsena, koji se povukao sa turnira nakon poraza. Tokom partije na drugom turniru, Karlsen je napravio jedan potez i odustao od meča.

Karlsenov kontroverzni potez nastupio je zbog optužbi da je Niman varalica.

„Niman u poslednje vreme sve više vara. Mnogo više nego što je to javno priznao“, rekao je Karlsen posle turnira.

Kasnije je Niman priznao da je varao, ali u onlajn partijama i to kada je imao 12 i 16 godina i rekao da su to najgore greške koje je napravio u životu. Demantovao je da je varao na nedavnim turnirima.

Sa druge strane, sajt Chess.com objavio je analizu, koju je preneo Volstrit džornal u kojoj se navodi da je Niman lagao o razmerama varanja.

broj komentara 0 pošalji komentar