Čitaj mi!

Kako da uštedite novac dok sušite veš

Poskupljenja utiču na to da razmišljamo kako sve možemo smanjiti troškove. Neki uzimaju u obzir i opciju da što manje koriste uređaje u domaćinstvu koji troše struju, ili da ih - uopšte ne koriste. Da li nam je mašina za sušenje veša baš toliko neophodna?

Mašine za sušenje veša mogu biti veliki potrošači, pa je dobra ideja da pronađete druge načine za sušenje mokre odeće. U nastavku predlažemo nekoliko načina. 

Promenite podešavanja centrifuge na mašini za pranje veša - Sporije centrifuge i dodatni ciklus centrifuge mogu da veš oslobode dodatne vlage.

Otvorite prozor - Pustite da prostruji vazduh. Ovo naravno može učiniti vašu kuću ili stan hladnijim, ali čak i svež vazduh može da prosuši vašu odeću. 

Ventilator - Koristi naravno struju ali, stoni ventilator troši manje energije i održava kretanje vazduha, što će ubrzati sušenje veša.

Koristite odvlaživač vazduha - Odvlaživač vazduha isušuje i otklanja vlagu u sobama čime se izbegavaju vlažni zidovi, neprijatni mirisi, stvaranje plesni i kondenzacija. Većina odvlaživača na tržištu je skoro nečujna, tako da ovaj uređaj i te kako može biti od pomoći.

Frotiranje veša pre širenja - Prosušite vlažnu odeću peškirom pre nego što je okačite. Peškiri ne samo da upijaju odlično vlagu sa tela i kose posle kupanja, već isto tako mogu da upiju vodu sa tek opranog veša.

Radijatori - Ako vam u stanu ili kući već radi centralno grejanje ili imate radijatore na struju - iskoristite ih kao mesto na kojem možete okačiti veš za sušenje.

Loptice za sušenje - U pakovanju ih je obično tri, i skraćuju proces sušenja.

Loptice koje liče na one za tenis - posle redovnog programa pranja veša, ubacite u bubanj, okrenete još jednu kratku centirfugu i veš je za tih nekoliko minuta i do 80 odsto osušen, rastresit, a jorgani, jastuci, jakne će biti rastresitiji.

Peškiri, peškiri... - Stavite suv peškir u mašinu za sušenje - Ako stavite suv peškir sa mokrom odećom u prvih 15 minuta ciklusa sušenja, on može ubrzati vreme sušenja apsorbujući deo vlage.