Čitaj mi!

Ne smirujte dečji bes i dosadu tako što ćete ih staviti pred ekran

Davanje mobilnog telefona deci, kako bi im se odvratila pažnja, kada su besna ili im je dosadno, može da poremeti emocionalni razvoj deteta. Stručnjaci apeluju na roditelje da izbegavaju ovu naviku.

Produženo vreme provedeno ispred ekrana moglo bi da izazove više problema u pogledu emocionalnih reakcija deteta, navodi se u novim istraživanjima i studiji koja je objavljena u Jama Pediatriks.

Studija je obuhvatila roditelje i decu uzrasta od tri do pet godina, i analizu kako uređaji sa ekranom utiču na decu. Istraživanje je trajalo šest meseci.

„Kada vidite da vaše dete uzrasta od tri do pet godina prolazi težak emocionalni stres – viče i plače zbog nečega, postaje frustrirano, možda udara ili valja se po podu – potrebno je da mu odvratite pažnju i da ih naučite kako da se utišaju i smire. Ali nikako ih ne treba smirivati tako što ćete im uključiti telervizor ili dati telefon ili tablet u ruke“, istakla je dr Dženi Radeski, pedijatar i razvojni psiholog, glavna autorka studije.

Dodaje da decu treba naučiti kako da reaguju na neprijatne i jake emocije. Umesto korišćenja ekrana doktorka je predložila da naučite dete kako da reaguje na svoja osećanja tako što ćete im naći opuštajuće i udobno mesto za sabiranje i sređivanje misli i osećanja.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje roditelje da ne izlažu decu mlađu od jedne godine ekranima.

„Za decu uzrasta od jedne do dve godine, vreme provedeno ispred ekrana (kao što je gledanje televizije ili video-zapisa, igranje kompjuterskih igrica) nije preporučljivo. Za decu uzrasta od dve do četiri godine, vreme ispred ekrana ne bi trebalo da bude duže od jednog sata“, preporuke su SZO. Roditelji i vaspitači se podstiču da umesto toga deci čitaju i pričaju priče.

broj komentara 0 pošalji komentar