Čitaj mi!

Jedan brak, jedna ljubav, ali na dve adrese

Sve zastupljeniji „zajednički život supružnika na dve adrese“, koliko god to apsurdno zvučalo, pruža mogućnost da se održi magija i produži period Medenog meseca na neodređeno vreme. S druge strane, model života na dve lokacije ima nedostatke, uglavnom finansijske, posebno ako par ima decu.

Par koji je u svetu poznatih godinama važio za uzoran, glumica Helena Bonam Karter i reditelj Tim Barton, bio je poznat, između ostalog, i po tome što je koristio sve pogodnosti života u odvojenim kućama.

Zajednički život na dve adrese, koliko god to apsurdno zvučalo, pruža mogućnost da se održi magija i produži period Medenog meseca na neodređeno vreme. Štiteći lični prostor i planiranjem zajedničkog vremena može se napraviti scenario u kojem su emotivni partneri zaista srećni što se vide kad se to dogodi.

Trendovi koji potiču od poznatih ličnosti obično su lažni i besmisleni, ali privlačnost ovog modela se zadržala. Ukoliko se zanemari pitanje novca, šta tu zapravo može da smeta nekome?

Njujork tajms ove nedelje piše o novom trendu koji zahvata SAD, a odnosi se na žene koje se, nakon pandemije, odlučuju da održe model braka odvojenog domaćinstva, koji su neke porodice uspostavile tokom izolacije da bi se sprečilo širenje virusa.

Amerikanke time što ne žure da se ponovo nađu sa muževima na istoj adresi pokazuju da im je ovaj drugačiji model poželjniji od važećih normi.

Dobro je poznato da kod heteroseksualnih parova žene češće iniciraju razvod, prema nekim procenama učestalost ide i do 70 odsto. Insistiranje na odvojenim domaćinstvima je, može se pretpostaviti, polazna tačka za jedan deo njih.

Ali za druge, možda je to zaista održivo rešenje za situaciju u kojoj volite svog supružnika, ali ne želite da vam bude sve vreme pred očima sa svim svojim užasnim navikama.

Teško je odreći se luksuza odlučivanja kada će ljudi dolaziti i odlaziti iz vaše kuće naročito kada se naviknete na to da takvu odluku ne prilagođavate tuđim potrebama.

U SAD i Velikoj Britaniji broj sklopljenih brakova opada tokom poslednje decenije, a već neko vreme u obe zemlje, neudate žene su brojčano nadmašile one koje su u braku.

Ono što je novost je porast broja onih koje se i dalje identifikuju kao venčani, ali žive odvojeno od svojih supružnika. 

Živimo zajedno ali odvojeno 

U SAD su bračni parovi koji imaju odvojena domaćinstva porasli za četvrtinu u kratkom periodu od dve decenije, to jes između 2000. i 2019. godine, a 2021. taj broj je ponovo naglo porastao, navodi Njujork tajms.

Procenjuje se da 3,89 miliona Amerikanaca, ili 2,95 odsto bračnih parova, živi odvojeno. Pripadnici takvih zajednica popularno su nazvani LAT (living apart together).

Čini se da bi ovaj trend mogao da bude rezultat toga da su svi bili više kod kuće tokom protekle dve i po godine i da su jedni druge „dovodili do ludila“, kao i činjenice, što su i studije pokazale, da su nakon karantina muškarci brzo brigu o deci i kućne poslove, u kojima su tokom tog perioda više učestvovali, ponovo prepustili suprugama.

Nije mali broj ni parova koji biraju odvojeno spavanje u okviru istog domaćinstva.  

Podela posla kod kuće kao kamen spoticanja 

Sudeći prema rezultatima studije opisane u članku Njujork tajmsa, za neke žene, karantin u mirnom, odvojenom prostoru dok su njihovi muževi preuzimali veći deo posla kod kuće, bio je poput otkrovenja.

S druge strane, čak ni globalna pandemija nije mogla da promeni mnogo duboko ukorenjenu podelu posla kod kuće. Čak je u nekim slučajevima i produbila jaz duž tradicionalne rodne linije. To je kod nekih bila kap u prepunoj čaši.

Nema sumnje da model zajedničkog života na dve lokacije ima nedostatke, uglavnom finansijske, posebno ako par ima decu.

LAT model može biti i vrsta izbegavanja ili odlaganja mnogih stvari. Neki bi rekli, da u neku ruku, ovakve veze slavnih ličnosti nisu „reklamirale“ skoro ništa osim razdvajanja ili disfunkcije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 16. dec 2022, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

Brak

Ne shvatam zasto bi uopste bio u braku sa nekim sa kim ne zelim provoditi vreme zajedno ili on samnom. Provoditi vreme zajedno je uzivanje ,potreba za nekim, a ne obaveza i smaranje ako je to prava iskrena ljubav i veza dvoje ljudi.

(petak, 16. dec 2022, 17:08) - Ana [neregistrovani]

muska kontraceptivna pilula ne postoji?

Pandan "muskoj kontraceptivnoj piluli" vec postoji. Zove se kondom. Ne ustrucavajte se da ga koristite!

(petak, 16. dec 2022, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Nije loše

Kod nas ima dosta slučajeva zbog posla da se ovako živi. Nekom odgovara, nekom ne. Nezgodno je dok su deca mala.

(petak, 16. dec 2022, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Re: Potvrda

U Srbiji se danas barem 70 % brakova sklapa zbog neplanirane trudnoće kojom žene ucene muškarce, nikako obrnuto. Čim se muškarci konačno izbore za jednaka prava, uključujući samostalno usvajanje dece i pandan kontraceptivnoj piluli, samo retkima će padati na pamet da prolaze kroz pakao braka. Za potomstvo ionako već danas nisu potrebni ni muškarci ni žene.

(petak, 16. dec 2022, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

potvrda

Samo jos jedna potvrda da je muskarac u zivotu zene nebitan, bitno je potomstvo. Sto muskarci ranije to shvate bice bolje po njih.