Čitaj mi!

Popravlja cipele u devet kvadrata - obućarska inspiracija za pisanje i slikanje

Obućar-umetnik, tako mnogi Prokupčani opisuju svog sugrađanina koji, dok popravlja cipele, zapisuje aforizme i stihove. Inspiraciju najčešće ima upravo dok radi obućarskim alatom, pa su mu papir i olovka uvek pri ruci. U slobodno vreme – slika.

Obućarskim zanatom, Slobodan Milošević iz Prokuplja, popularni majstor Sloba bavi se već više od četvrt veka. Zanat je naučio od oca od koga je i prvi alat nasledio. Vrednim i spretnim rukama, majstorskim znanjem i stečenim poverenjem mušterija, kako kaže, od ovog posla može da zaradi i pristojno živi. 

Cipela koja plovi kroz buru, motiv je majstor Slobine slike rađene tušom i akrilom koja krasi malu radnju od samo devet kvadrata. Uz sav alat, mašine i obuću koja čeka svoj red, odiše toplinom i uvek ima mesta i za mušterije i za dobro društvo.

„Posla danas ima sasvim pristojno, ljudi donose obično kožnu obuću koja zbog nekih mehaničkih oštećenja može dosta dobro da se odradi. Zadovoljni oni, zadovoljan ja, hvala bogu, danas već ne pitaju za cenu", kaže Milošević.

„Ja sam doneo, to su neke, kažu borbena patika, za mene su to ovako malo duboke cipele, specifične su i niko u gradu to ne bi mogao da uradi osim čika majstora", izjavio je Vuk Vukajlović iz Prokuplja.

„Mi koji smo stalno ovde kod majstor Slobe, pored toga što nam je obuća uvek ispravna imamo i tu privilegiju da svakodnevno čujemo neki aforizam, pesmu ili stih", dodaje sugrađanin Jovan Milanović.

„Baš sam tužan ovih dana, ništa nije kako treba. Zima traje, Sunce greje, zašto sneg ne pada s neba. Da se sanka, kliza, grudva pa i sneško da se pravi. Ovo sad je naopako, Sunce prži me po glavi", kazuje Milošević.

Majstor Sloba je napisao i jedan roman pa u šali kaže, još samo neki izdavač da donese cipele na popravku pa da padne pogodba da mu knjiga uđe u štampu.

broj komentara 0 pošalji komentar